Ако има забавяне в доставката от САЩ на българските изтребители F-16, българското правителство може да поиска от американската страна да подпомогне България по изпълняването на мисиите по Air Policing (охрана на въздушното пространство). По този начин американската страна да си поеме задълженията по евентуалното забавяне, пише OFFNews.
Това предложи народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев по повод евентуалното забавяне в доставката на осемте самолета F-16 за българските военновъздушни сили. Днес президентът Румен Радев потвърди, че има такава възможност и каза: „Питайте Борисов защо“.
Според Гаджев забавянето не е свързано с технологичните процеси, а са заради липсата на политическото доверие към това правителство от американската страна.
„Държавният глава прави инсинуации, ние ще говорим с факти“, коментира изказването на президента Гаджев.
Той обясни, че договорът със САЩ за доставката на изтребителите F-16 има ясни срокове. В него е записано, че две машини трябва да бъдат доставени до втората половина на 2023 г., четири машини – през пролетта на 2024 г. и още две машини през лятото на 2024 г.
„Още лятото на 2021 служебното правителство беше информирано за забавяне поради промяна на производството на технологията. Какво направи министърът на отбраната и информира ли ръководителя си Румен Радев? Според нас правителството тогава спеше“, каза депутатът от ГЕРБ.
По думите му проблемът е, че правителството на Румен Радев се е провалило в изграждането на съпътстващата инфраструктура на летище Граф Игнатиево, изискано в договора.
„В момента правителството прехвърля неусвоени пари от миналата година за тази, за да наваксат евентуално провалите на служебното правителство“, заяви Гаджев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.