Баба обръщаше само един стол и слагаше да ни би да се качи някое куче, да се изплашим, нямаше дограми и железни врати, прозорците бяха дървени със едно стъкло, стените дишаха отвън и отвътре без гипсокартони и изолация, без латекси и изолация на покриви и какви ли не боклуци сега за безбожни пари !

Всичко беше от природата, естествено, не се режеха здрави дървета за огрев, които запушват комините,караха се изсъхнали дървета от гората и пречупени клони които се сечаха със брадвата и бързо затопляха стаята , бяха леки и лесно преносими.Дворове пълни с деца и стока ,с която се хранехме, през лятото по ливадите, нивите, лозята и градините на слънце от което имаме нужда, абе пред компютрите в стаите с очила от детската градина.

Още колко много полезни неща, които сегашните млади и деца няма да разберат и да видят ползата от всичко това, дори се подиграват. А свободата, която имахме, нямаше постоянно полицаи по улиците да обикалят и да харчат излишни пари за гориво.

Не носехме дрехи от втора употреба и продавани по улиците пред магазините, а влизахме в магазина, пробвахме и купувахме хубави дрехи, които някои са здрави и до днес, а не китайски, изгорели от слънцето по тротоарите или миришещи на влага от складовете.

Ходехме с красиви български обувки, ботуши, гуменки, сандали и джапанки, а не с разни изписани еднодневки запарващи краката и поява на разни гъбички и др. По тротоарите ходехме свободно и се разминавахме, а не да заобикаляме изнесените сергии от стоки по тротоара, съсипани от атмосферното влияние на времето. Така беше, а как е сега?
Добринка ИСАЕВА

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.