Докато повечето млади хора бягат в големите градове, има и такива, които избират да останат на село. Докато повечето млади хора искат да работят като компютърни специалисти, има и такива, които избират да се занимават със земеделие.

От вторите е Емран Тахиров от свищовското село Вардим, който е едва на 28 години, но отдавна е поел пътя си и върви уверено по него. Разказва ми, че от 6-годишен е започнал да помага на баща си, който преди 20 години се отдал на обработката на земя и отглеждането на земеделски култури. Стартирал с 50 декара, а днес отглеждат над 2500. Първите посеви били от слънчоглед, днес, освен него, сеят пшеница и царевица.

„Баща ми много държеше да бъда до него и аз като момче, се радвах, че прекарваме време заедно. Лека-полека научих тънкостите на занаята, както се казва. Сега съм уверен и знам, кое, как и кога трябва да се направи, за да бъде добра реколтата.
Много е важно да черпиш от извора, да имаш добър учител, какъвто имах в лицето на татко – Тахир Тахиров“. Споделя още, че да си земеделец е истинско предизвикателство всеки ден и всяка година.

„Представете си, ме един декар земя е едно бебе. Казвам го, защото както отглеждаме едно дете – първо, учим го да си държи главата, второ, да сяда, трето – да върви и т.н., докато стане самостоятелно, така трябва да подходим и към едно парче земя – изораваме, култивираме, пръскаме – докато накрая даде реколта. И при детето, и при земята няма гаранция колко добър ще бъде резултатът, въпреки грижите, които си положил“, допълва Емран. Климатичните условия и цените на продукцията са от основните проблеми, с които се сблъскват семейство Тахирови. И, докато срещу природата не можем да се борим, Емран вярва, че държавата ще се намеси и ще регулира втория основен проблем.

За него примерът е много важен, на какво учиш децата си. Затова, той взема 4-годишния си син Тихомир на полето и там прекарват по мъжки. „Надявам се, че и той ще усвои започнатото от баща ми, продължено от мен, защото приемствеността е изключително важна в едно семейство. Аз съм благодарен на татко, че е отъпкал пътя, по който вървя сега. Благодарен съм и на жена ми, че дойде от Плевен във Вардим и ме подкрепя. Пожелавам си да сме здрави и да се трудим“, завършва Емран Тахиров.
Габриела ПЕТРУШЕВА
вестник Дунавско дело

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.