Две жени от Левски – на 70 и 86 години оставиха 64 хиляди в кошче за смет на „адвокат“, съобщиха пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Плевен.

Криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен и РУ Левски са задържали телефонен измамник, представял се за адвокат. Разследването е установило, че 55-годишен е съпричастен към извършването на две телефонни измами в град Левски.

На 7 май е получен сигнал за осъществена телефонна измама спрямо 70-годишна. На 6 май тя е била въведена в заблуждение по схемата – жертвата получава обаждане на стационарен телефон от мъж, представил се за адвокат, който ѝ съобщава, че синът ѝ е предизвикал пътно-транспортно произшествие със загинал. Жената е последвала инструкциите на мнимия адвокат и е оставила в кошче за смет на автогарата в град Левски над 22 хиляди лева.

На 12 май друга 86-годишна жителка на града е съобщила, че за периода от 20 април до момента на обаждането, е получила многократни телефонни обаждания на домашен стационарен телефон от непознат, представил се за адвокат. Мъжът разяснил, че внукът ѝ е причинил ПТП със смъртен случай и е необходима неуточнена парична сума за неговото освобождаване. Възрастната жена е оставила в  кош за смет в района на Автогара – Левски над 42 хиляди лева, за да бъде унищожен акт за извършеното нарушение.

По случаите са образувани досъдебни производства. От проведените оперативни действия на кръстовище в град Левски е установен и задържан 55-годишен, жител на ловешкия град Летница. От него е иззет мобилен телефон, послужил за осъществяване на измамите.

Мъжът е разпитан пред съдия, като е направил пълни самопризнания за извършените от него деяния.

Взета му е мярка за неотклонение подписка.

Работата продължава разследващ полицай.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.