Пълна мистерия обви аварията на водопровода от Вардим до Свищов, установи проверката на Актуално Свищов.
Цялата сага започна на 1 декември с информация на националното радио. Пред БНР кметът Генчев твърди, че „голяма авария на довеждащия водопровод ще остави Свищов без вода за неопределено време”.
Ден по-късно темата продължава с вариации – сутринта трудно достъпен терен е причина да не е започнало отстраняването на аварията. Вечерта, пак пред общественото радио, кметът казва, че не се работи, защото се чакат поръчани части…
Днес липсва каквато и да е информация за „аварията”. Липсва от БНР, липсва и на сайта на община Свищов, който го няма в пряк и преносен смисъл!
Единствената информация за авария и спиране на вода се открива на сайта ВиК „Йовковци” от 1 декември. В нея се казва, че от 8,30 часа на 2 декември до приключване на работа без вода остава квартал „Стоян Ников”. Живеещи в района заявиха, че водата е била спряна, но още до обяд в четвъртък е потекла отново…Актуално Свищов потърси информация и от водния монополист. Първо потърсихме какво става от инж. Илия Сирмов, главен инженер на „Йовковци”, който не прие обаждането. На телефонен номер на сайта, сочещ управителя на дружеството бяхме препратени към Румен Линев, началник на район Свищов. Бе предоставен негов телефонен номер, който остана безмълвен…
През дните, които се тръбеше за авария, която оставя 30 хиляди души без вода като лайтмотив се твърдеше от кмета Генчев за неприключена прокурорска проверка за водопровода. Всъщност кметът Генчев още от встъпването си в длъжност започна да се оправдава с водопровода.
По тази причина потърсихме и мнението на Станислав Благов, кмет на Свищов 1999-2015 година.
Не е почтено кметът Генчев да се оправдава с управлението на кмета Благов. Аз никога не съм се оправдавал с моите предшественици, коментира кметът Станислав Благов. Той припомни, че има три етапа на ремонт на водопровода. Първият е финансиран и извършен от регионалното министерство. Като по време на единия е извършен ремонт и на напорния. Станислав Благов, кмет на община Свищов 1999-2015 година, заяви още, че не ясно къде в момента е въпросната авария.
По повод спекулациите за прокурорска проверка заяви, че последно е търсен от държавното обвинение преди повече от три години и не е търсен по случая в последните две. Припомни, че някои местни и национални медии му приписаха качеството на обвиняем, но много бързо опровергаха информацията си.
През годините, когато бях кмет ВиК – Свищов бе търговско дружество бе собственост на Общината, коментира още Благов. Тя е осъществявала контрол върху неговата работа. А през годините винаги е осъществяван и инвеститорски контрол, допълни градоначалникът.
Към момента няма информация части от града да нямат вода…
Александър ШАБОВ