Последните данни за разпространението на COVID-19 дават основание за надежда, че България може да се размине с пълен локдаун, обяви в интервю за БНР здравният министър Стойчо Кацаров, пише вестник „Сега“. „Ситуацията като че ли дава възможност да избегнем локдаун, но трябва да видим данните и идната седмица. Мерките, които въведохме, са само от една седмица. Наблюдаваме най-вече възможностите на здравната система да реагира“, обясни Кацаров. По-рано пред bTV здравният министър омаловажи проблемите с въведените без достатъчно подготовка противоепидемични мерки в разгара на четвъртата вълна. Според Кацаров мерките са били подходящи и навременни и евентуален проблем има само с комуникирането им. Кацаров не припозна като свой проблем и липсата на адекватен контрол. Не се разбра и какви конкретно са възможностите осигуряване на командировани лекари за отделенията по реанимация, където леглата и силите са на изчерпване.
Още на 2 септември въведох зелен сертификат като изискване за достъп до отделни дейности и тогава някои политически лидери ми поискаха оставката, сега това се забравя, коментира Кацаров в отговор на критиките, че въвеждането на зелен сертификат е закъсняло и хората не са били подготвени за него. Кацаров обаче пропусна да припомни, че през септември зелен сертификат се изискваше за достигане на пълен капацитет на работещи обекти при много по-тесен кръг от ограничения. Според Кацаров мерките са били навременни, взети са с участието на много експертни лица и за тях са били уведомени и премиерът, и президентът. „Приемам, че вероятно не сме комукирали достатъчно добре тези мерки“, каза още Кацаров. Кацаров призна, че планът за справяне с пандеията предвижда при сегашните нива пълно затваряне, но зелените сертификати дават възможност да не се стига дотам. „Щом като при 25% повече заразени имаме 25% по-малко в болница, значи системата се справя по-добре“, допълни Кацаров. Изискването за зелен сертификат ще отпадне при минаване на прага от 100 заболели на 100 000 души население, заяви по-късно Кацаров пред БНР.
Здравният министър за пореден път подмина мимоходом проблемите с контрола върху мерките. На въпрос носят ли се маски Кацаров отговори, че няма много впечатления. „Здравният контрол не е достатъчен, но това е в момента по силите на РЗИ, за месец-два не може да има промяна“, коментира Кацаров. Той прехвърли на глупостта на хората и лошия контрол около използването на мними зелени сертификати. „Това е най-глупавата идея, която може да се роди. Може да излъжете здравните власти, но не и вируса“, коментира Кацаров.Той не демонстрира притеснение от свои стари изказвания, подценяващи риска от разпространение на вируса и определянето на зелените сертификати като форма на непряка дискриминация. „Когато съм казвал тези неща за риска от разпространението на вируса, знаехме за него много по-малко неща. Стоя и зад думите си, че сертификатът е форма на непряка дискриминация, но те също са преди да имаме произнасяне на Европейския съд по правата на човека, който отсъди обратното. Решенията на съда не се коментира“, каза още Кацаров.
БЕЗ КОНКРЕТИКА
Не се разбра какви са реалните възможности за осигуряване на командировани реаниматори от по-малки болници към големи, в които персоналът не достига. На изричен въпрос откъде ще се вземат тези хора Кацаров обясни теоретично, че те следва да дойдат от малки лечебни заведения с определени до 5 легла за грижа на болни. Има ли реално такива хора и възможност те бързо да реагират не стана ясно. Не се разбра и дали теоретичната възможност за осигуряване на лечение в съседни страни-членки на ЕС наистина може да проработи. На въпрос къде точно ще се извозват болните, след като и съседна Румъния се задъхва, Кацаров отвърна- в страна-членка на ЕС. Според Кацаров България ще се справи без да се стига дотам. На въпрос има ли апаратура Кацаров също успокои неопределено. В петък здравните власти са предупредили производителите на кислород да снабдяват преимуществено лечебните заведения. В противен случай може да се стигне до забрана на износа, каза още Кацаров.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.