Мъж бе осъден на 1 година затвор за нарушаване на противоепидемични мерки, като трябва да излежи присъдата при първоначален строг режим. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата, пише вестник „Сега“.
36-годишният Х.И. е бил предаден на съд от Районна прокуратура – Търговище за това, че е нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората и като лице поставено под карантина не изпълнил задължението да не напуска дома или мястото си за настаняване, в което е посочено, че ще пребивава. Търговищкият Районен съд го признава за виновен за извършеното от него престъпление и му налага 1 г. ефективен затвор и глоба в размер на 10 000 лв. На практика наказанията са по споразумение между подсъдимия и прокуратурата.
Всичко започнало на 6 юни 2021 г., когато 36-годишният Х.И. пристигнал в България от Федерална република Германия през ГКПП – Дунав мост и бил поставен под карантина от РЗИ – Русе, разказва държавното обвинение. Той трябвало да остане на адрес в град Търговище за период от 10 дни без да има правото да излиза, съобразно заповедта на Министъра на здравеопазването от 3 юни 2021 г.. Подсъдимият собственоръчно подписал предписанието към него.
Въпреки, че бил поставен под задължителна карантина, 35-годишният мъж нарушил противоепидемичните мерки. Три пъти той бил засичан от полицейски служители в нарушение и бил предупреждаван за това. По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Търговище. Мъжът е предаден на съд и сега е осъден ефективно.
Определението на съда, с което е одобрено постигнатото споразумение между прокуратурата и 36-годишния мъж, е окончателно.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.