Студентският празник започваше още ден или два преди 8 декември. В аулата се провеждаше тържествено събрание, което приключваше до към 18 часа. След събранието, когато вече бе тъмно, винаги имаше факелно шествие – тръгвахме от института, през площада, по главната улица „Цар Освободител”, до църквата на Колю Фичето „Св. Троица”. Това си спомни пред Актуално Свищов проф. д-р Марияна Божинова, ректор на Академията.
Без замисляне отговаря, че първият й празник е през 1978 година. Със смях си спомня, че в началото на учебната година, по време на студентските бригади не е допусната да работи нощна смяна, защото не е имала 18 години, които навършва в навечерието на празника…
След шествието бързо се приготвяхме за студентския бал, който празнувахме всички заедно и беше в студентски стол № 2, защото е по-голям и побира 800 души. През годините са ни свирили най-изявените групи и естрадни изпълнители – ФСБ, „Сигнал”, LZ… Само Лили Иванова не е пяла. Месец преди първия ми студентски бал тръгнах по шивачки. Спомням си, че по традиция изплащаха стипендиите в началото на декември за октомври, ноември и декември и така имахме пари за празника.
И тъй като имахме два или три неучебни дни, второто празнуване, на 8 декември, го отбелязвахме по групи, в по-тесен кръг. Тогава студентите се отправяха по планински хижи или на морето. Лично аз имам прекрасен спомен от студентски празник на „Златни пясъци”, на втората година от следването ми.Цяла нощ пътувахме с влак от Свищов до Варна, а оттам с автобуси до курорта. Бяхме в огромната дискотека „Велико Търново”, където имаше сигурно 2-3 хиляди студент от цялата страна. На сутринта след купона разбрахме, че е убит Джон Ленън. Събирахме се много и в студентското общежитие. Беше весело, имахме си и китаристи. И сега продължаваме да се събираме на всеки пет години и с умиление си спомняме за тези невероятни 4 години.

Снимки: Личен архив

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.