Председателят на върховния касационен съд Лозан Панов е готов да се кандидатира за президент. Той най-вероятно ще бъде номиниран за поста от Инициативен комитет в следващите няколко дни и ще бъде подкрепен от „Демократична България“. Това съобщи Mediapool, като се позова на свои източници. Инициативата за номинацията идва от неправителствената организация „Правосъдие за всеки“. Срещата на инициативния комитет, който ще издигне Панов, ще е в събота.
Мандатът на Панов начело на върховния съд изтича на 10 февруари. Вече стартира и процедурата за негов приемник. За да участва в президентските избори, Панов ще трябва да подаде оставка, която Висшият съдебен съвет да приеме. Това трябва да се случи още следващата седмица. като председател на ВКС приключва на 10 февруари. За да участва в изборите, той трябва да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет още другата седмица. Рискът е дали ВСС ще приеме оставката навреме, за да може номинацията на Панов да бъде подадена в ЦИК до 12 октомври, когато е крайният срок за това.
Макар и да зае поста във ВКС с помощта на статуквото в системата, Панов се обърна срещу него още в началото на мандата си и се превърна в един от основните критици на пороците и обвързаностите в нея.
Попитан дали ще е кандидатът на „Демократична България“ за президент преди няколко дни Панов каза в интервю за bTV: „С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация“. В същото интервю Панов критикува действащия президент Румен Радев за първоначалната му пасивност по темата за съдебната реформа.
„Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни управляващи. Тогава всички мълчаха. Сега не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно“, каза Панов.
Съдията припомни, че покрай скандала „ЦУМ-гейт“ държавният глава е казал, че крамолите във ВСС не са дневният ред на България. „Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си „ЦУМ-гейт“? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор. Тогава той (Радев) каза: Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров“, обясни още Панов. По думите му „управляващите мислят за съдебната система, когато отидат в опозиция. Тогава им трябва една независима съдебна система“.

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.