За Актуално Свищов Николай Константинов /Зонито/ – живата история на Академик, а и на спорта в града на Щастливеца, подготви материал, в който представя накратко футболистите, които са били лидери на отбора през седемте десетилетия от неговото съществуване. „Това са тези футболисти, които не задължително са били капитани на отбора. Но със своето присъствие на терена, с играта си, а и с авторитета си са помагали на Академик”, споделя доайенът на спортната история на Свищов.
80-те години
Венци Филипов. Централен нападател. Изключителен майстор на играта с глава. В две последователни първенства голмайстор на Северна Б РФГ – 1981/82 – 28 гола, 1982/83 – 25 гола.
Георги Трендафилов. Сигурен в защита. Голям опит и рутина. По-късно треньор на Академик. От Асеновград, който е дал едни от най-добрите играчи в Академик.
Петко Ив. Петков. Рожба на свищовската футболна школа. Физически здрав и мощен нападател, капитан на отбора.
Никола Москов. Големият диригент при второто влизане на Академик в А група. Един от най-добрите реализатори за Академик. Треньор на отбора. Единственият, който стана майстор на спорта за Академик.
Петър Иванов. Централен защитник, много бърз. Изключително стабилен и майстор на статичните удари.
Бранимир Матеев. Един от големите таланти на българския футбол. Идва от Брегово. Играч на големите мачове. Невероятен футболист в мачовете с Левски и ЦСКА.
Тодор Борисов. Възпитаник на свищовската школа. Стопер. Авторитетен и със сериозни заслуги за развитието на свищовския футбол. По-късно е треньор.
Кирил Пейчев. Национален състезател. Вратар.
Иван Илчев. Дефанзивен полузащитник. Национален състезател. Непрекъснато се раздава на терена, голям боец.
Боян Стайков. Дясно крило. Голяма бързина. Скоростна техника и голмайстор на отбора по негово време. В мач с Мездра вкарва пет гола.
Евгени Маринов. Опитен централен защитник. Добра техника за поста. Играл за ЦСКА и Славия.

/Следва/

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.