Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че подава оставка, след като срещу него бе започнато разследване за корупция, предаде Ройтерс, цитирана от Дир.бг.
Курц заяви в изявление за медиите, че ще предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер. Той възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната й група.
До политическата криза в Австрия се стигна след акция на прокуратурата в канцлерството и ново разследване за корупция във властта. Австрийската прокуратура претърси кабинети в канцлерството, финансовото министерство и централата на Народната партия.
От институцията имат подозрения, че канцлерът Себастиан Курц е използвал държавни пари, за да си осигури положителен медиен образ в известен австрийски таблоид.
Според източници на bTV сметката за медийни услуги възлиза на над 1 млн. евро и е заплатена от финансовото министерство. Всичко започва през 2016 г., когато Курц е все още външен министър на Австрия и влиза в надпреварата за канцлер.
Според прокуратурата Томас Шмид, тогавашен генерален секретар на финансовото министерство, уговоря публикуването на манипулирани социологически проучвания в издания на медийната група Österreich. Разследващите смятат, че до 2018 г. за въпросните публикации са използвани държавни средства, идващи директно от финансовото министерство.
На 7 октомври тази година от партията на Курц отрекоха обвиненията, а опозицията поиска той да подаде оставка.
От коалиционната партия на Зелените открито поставиха под въпрос способността на канцлера да остане на поста.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.