По стародавна традиция с водосвет и курбан за здраве и берекет жителите на Белцов отбелязаха празника Свети Дух, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Денят след Петдесетница събира по стародавна традиция населението на селото в параклиса, построен в местност извън населеното място
Отбелязването на празника е възобновено преди осемнадесет години по инициатива на Петкана Маркова. Параклисът, посветен на Светия Дух, е построен от Блажин Миланов. В продължение на години неговият наследник Илия Блажинов е основен дарител на курбана. Легендата разказва, че в основата на параклиса е вграден оброчен камък. Той е бил донесен като реликва от старото селище, което било опожарено до основи. На плоча е записана традицията и волята на дарителя. За първа година сред спомоществователите е и семейство от Германия. Вероника, Кристиян и Крастияна освен парична сума се предоставили и ценни икони.
Отец Серафим отслужи молебен и освети курбана. Той отправи послание „Да бъдем истински хора! В това е нашето спасение“, а присъстващите запалиха по свещичка и отправиха молитва за здраве, сили и берекет. За приготвянето на вкусната агнешка яхния се погрижиха Мария Кръстева, Снежанка Николова и Милка Игнатова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.