Възможно е още през юли да заработи гръцката газова връзка, заяви премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос на БНР.
„Всички прогнозираха септември, октомври, ноември – не, ще бъде отворена през юли месец“, каза министър председателят днес във Велико Търново.
Той уточни, че по интерконектора ще тече „азерски газ“.
„Смятам да отида и до Баку в тази седмица за една вечер, да потвърдим там количествата. Но ще имаме един милиард кубични метра, които ще потекат. Съвсем в скоро време, между юли и август, очаквам реално този един милиард кубични метра да влезе в България на цена, която е с пъти по-ниска от пазарната в този момент“, продължи Кирил Петков.
„Това, което се опитваме да направим, е да направим микса между LNG – втечнен газ, и азерския газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на „Газпром“.“
На въпрос на журналисти за бъдещето на магистрала „Хемус“, премиерът отговори, че ще е необходима санкция на парламента, за да се отпуши доизграждането ѝ.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.