Днес председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев представи промени, които засягат използването на пиротехнически средства на територията на Столична община, предаде БГНЕС.
Целта е да създадем порядък, който е необходим в съвременното общество, заяви той на брифинг в общината и уточни, че има множество сигнали и оплаквания от живущи в различни квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието. Няма да се забраняват или отменят новогодишните празненства, успокои Георгиев и обясни: Въвеждаме нов ред за използването на пиротехнически изделия. Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория – тип бенгалски огън, например. Занапред ще се забрани да се пускат фойерверки в междублоковите пространства. Няма да може да се гърмят близо до болници, социални домове и детски градини.
Контролни органи по наредбата ще бъдат МВР. След сформиране на правителството ще поискам среща с новия вътрешен министър, съобщи Георги Георгиев, на която да представи промените и да обсъдят съдействие. Столичен инспекторат също ще има ангажимент за контролиране на „гърмежите”.
Глобите, които ще се налагат за нарушения, са от 500 до 2000 лв. за физически лица. И от 3000 до 10 000 лв. за фирми. Районните администрации ще трябва на сайтовете си предварително да обявяват къде и кога ще има „гърмежи”, съобщи още Георгиев. Предстои промените в Наредбата за използването на пиротехнически средства на територията на Столична община да бъдат представени на обществено обсъждане. До приемане ще се стигне вероятно през януари 2022 година.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.