Корнелия Нинова имаше шанса да промени БСП и да й даде една от последните възможности да се превърне в нормална, модерна, прозападна и европейска левица. А не да битува като посткомунистическа, апаратно-семейна и кланова партия, разчитаща на носталгията към Тодор Живков, на изкривената до неузнаваемост русофилия, която се бърка със съветофилия, и на въздишките по тоталитаризма.

БСП направи опит да даде някаква перспектива за бъдещето на младите хора и на икономически активната част от нацията с документа си “Визия за България”. Но той остана да прашасва по лавиците на “Позитано”. Ако отидете в гаража – входът към него е страничен, сигурен съм, че ще намерите поне един палет с Визията, който още не е предаден за рециклиране.

Корнелия Нинова направи опит да прочисти партията от олигарси и сраснали се с нея несменяеми апаратни играчи, но го направи частично. А тези хора от десетилетия тровят атмосферата в БСП и я дърпат към миналото с похватите си. Корнелия нямаше смелост да довърши този процес докрай. И това й изяде главата. Защото показа двоен стандарт – за едни, като Гергов или Дъбов – може, за други, като Овчаров или Гуцанов – не може. В цялата тази патаклама, за да угоди на едните или на другите фракции, тя жертва хората, които най-много я подкрепяха. Сдъвка ги и ги изхвърли, за да оцелее. Някои от тях платиха много висока цена със здравето си. И Корнелия Нинова ще носи тази тежка карма дълго време, много дълго…

Корнелия Нинова има огромен грях към младите хора в БСП в последните години. Партията две десетилетия поред влагаше сериозни ресурси и усилия за обучение на кадри. И това беше един от плюсовете на Станишев, който ясно осъзнаваше тази необходимост. Не искам да споменавам конкретни институти и имена на хора, свързани с тези обучения, за да не ги забърквам в цялото това блато днес. Те не го заслужават. С един замах Нинова унищожи всичко това. И вместо кампанията на БСП да бъде ориентирана към младите и работещите хора – изключенията са малко, като “Марица Изток”, тя се проведе главно в пенсионерските клубове. Избори не се печелят в пенсионерски клубове и БСП категорично не бива да е пенсионерска партия с 12-13 % подкрепа. Това трябва да е пределно ясно.

И не на последно място, въпреки че може би би била един добър премиер сама по себе си, защото тя е силен характер и боец, Корнелия Нинова не ни вдъхна увереност, че ще даде нова перспектива на България. Имах надеждата, че тя иска да я нареди сред страните от Вишеградската четворка, които се движат вече в друга орбита и с друга скорост. Да, оказа се, че Нинова наистина иска да ни вкара в четворката – засега БСП е твърдо в четворката.

За финал – смятам, че е време БСП да има нов председател. Аз лично не бих гласувал за тази партия, ако тя продължава да се управлява от Нинова и от сивите й кардинали.

Йордан МИЧЕВ

Бел. ред. Текстът е публикуван на личния профил на автора в социалната мрежа. Йордан Мичев е български журналист, който от 2012 г. живее във Великобритания. Работил е като репортер и редактор във вестниците „Стандарт“, „Монитор“, „Дума” през 2019 година е и главен редактор на изданието, „Земя“ и в списание „Тема“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.