Засега са ясни само две имена на политици от коалицията, които ще пътуват до Киев. Това са самият инициатор на пътуването – премерът Кирил Петков, и депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов, пише Дир.бг.
„Аз ще бъда единственият представител. В тежки моменти се взимат трудни решения. Правителствена делегация е полезна, като ход да се случи и със собствените си очи да се уверим какво значи война“, заяви по NOVA Станислав Балабанов.
Неговият лидер Слави Трифонов вече обяви, че е за незабавно изпращане на оръжия в помощ на Украйна.
Преди ден Кирил Петков обяви, че ще покани коалиционните си партньори да сформират делегация и да отидат до Киев, а днес в интервю за медията уточни, че водещият му мотив е след като се запознаят на място, ДБ и БСП да изгладят „червените“ линии, които пречат на единното решение да изпратим оръжие за Украйна.
Именно двете политически формации са на противоположните полюси и точно те мълчат дали ще имат свои представители в делегацията и кои ще са те.
От БСП не потвърждават дали вицепремиерът и техен лидер Корнелия Нинова ще лети за Киев и вероятно ще кажат след празниците. Според вицепремера от ДБ Борислав Сандов вероятно ще замине нкой от съпредседателите на коалицията, които са Христо Иванов, Атанас Атанасов и той самият.
„Идеята е по един човек от всички коалиционни партньори да отиде в рамките на тази седмица, за да може да подготви терена за предстоящото решение“, заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов без да разкрива подробности. Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев пък даде да се разбере, че няма да е той самият, защото вече е ходил до Одеса и Болград и бил наясно с военните действия.
„На този етап не мога да кажа дали г-жа Нинова ще пътува, вярвам, че ще има представител и на този коалиционен партньор, защото това е важно да може да се добие представа на място“, заяви още Сандов. Той прогнозира, че пътуването ще бъде около сряда-четвъртък следващата седмица.
„Аз ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад“, заяви по-рано премиерът Кирил Петков.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.