Управляващата коалиция обсъди тази вечер и постигна съгласие по Националния план за въвеждане на еврото. Срещата бе в Министерството на финансите, пише Дир.бг.
На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, представителите на отделните партии са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г., а планът да влезе да обсъждане в парламента.
„Обсъдихме темата за еврото. На този етап продължаваме да работим по датата 1-ви януари 2024 г., както беше заявено още през 2017 г. Тук става дума за план, който е оперативен, който е за техническа подготовка на банките“, заяви след края на срещата Ивайло Мирчев от „Демократична България“.
Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров уточни, че е постигнато съгласие и за предложените от кабинета антиинфлационни мерки:
„Това, което ще направим сега, е да се върне при парламентарните групи и да ги обсъдим с тях. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така, че да можем да подкрепи хората по възможно най-добрия начин“.
Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански („Има такъв народ“) каза, че се работи от гледна точка на стратегическите приоритети за въвеждане на еврото и в същото време по т. нар. технически и оперативен план. Казах, че може да бъде обсъден в бюджетната комисия. Стратегическите приоритети е нормално да бъдат обсъдени там, каза той.
Мисля, че всички разбрахме колко е важно стратегическите приоритети да бъдат обсъдени там, където им е мястото – в бюджетната комисия, в парламента дори, но всички се съгласихме, че има още какво да се прави, коментира Каримански на въпрос дали има разминаване между партньорите. Той каза, че докато не са получили нищо допълнително като анализ, датата за влизане в еврозоната остава 1 януари 2024 г. Когато получим необходимите анализи от Министерството на финансите и от останалите институции, тогава вече ще преценим всичко, дали „се връзва така, както е планирано“, допълни Каримански.
Парламентарната група на „Има такъв народ“ поиска в декларация миналата седмица Националният план за въвеждане на еврото да бъде обсъден в парламента и напомни за коалиционното споразумение и декларирания там приоритет еврото да бъде въведено след анализ и мащабна информационна кампания.