Възстановяването на плажа в местността „Паметниците“ е финансово трудоемко упражнение. Това заяви пред Актуално Свищов кметът Генчо Генчев.
Не е възможно възстановяването на някогашния плаж – една от причините е, че той попада в границите на археологическия резерват „Нове“, посочи кметът. Освен това за да съществува плаж той трябва да отговаря на ред изисквания, определени в нормативната наредба.
Собственикът на съоръжението трябва да осигури тоалетни, душове, охрана и ред други неща. Съществуването на плаж трябва да се съгласува и с поделението на „Морска администрация“, защото Дунав е плавателна река. Отделно определен периметър е необходимо да бъде ограден с мрежи и да бъдат поставени шамандури. Трябва да бъде осигурен и екип спасители.
Реално трябва да се обособи ново звено. Всичко това определя възстановяването на плажа като финансово трудоемко упражнение, коментира градоначалникът. Той обеща все пак останките на плажа, съществувал през 70-те и 80-те години на миналия век, да бъде почистен от растителността.