Младежкият театър в София излиза на протест в понеделник – причината е, че Комисията за енергийно и водно регулиране иска да си вземе част от сградата, като твърди, че имотът е с отпаднала необходимост. Енергийният регулатор е заявил, че спешно има нужда от помещения, за да си върши работата. Министърът на културата заяви, че застава безапелационно зад Младежкия театър, съобщи БНТ.
Ръководството на Младежкия театър „Николай Бинев“ сигнализира за проблема вчера – Комисията за енергийно и водно регулиране е изпратила през февруари преписка до регионалното министерство, с което иска да получи безвъзмездно 435 квадрата от театъра заради отпаднала необходимост.
Не само не е с отпаднала необходимост, а напротив, към него има желание от наша страна от новото ръководство на Младежкия театър, да направи нова куклена сцена там. Това е описано много подробно в наш отговор, който сме изпратили и до МРРБ, и до министерство на културата, каза Михаил Байков-директор на Младежкия театър.
Младежкият театър търси подкрепата на гилдията.
Искаме да апелираме към всички колеги от културния сектор да ни подкрепят, тъй като подобен прецедент, който би се създал при хипотетично отнемане на това пространство би могъл да се случи с всеки един друг държавен или общински културен институт, каза Делян Тодоров- зам.-директор на Младежкия театър.
От Столичната община нямат лостове за въздействие по казуса, тъй като театърът е държавен . Застават зад него с морална подкрепа.
Имат пълната подкрепа на града ни, хората от Младежкия театър и неговото ръководство. Изключително обезпокоително е отнемането на което и да е културно пространство в днешно време, каза Мирослав Боршош- зам.-кмет по културата в СО.
Министърът на културата също подкрепя Младежкия театър, но недоумява защо разбира за казуса от социалните мрежи.
Аз лично бях много изненадан да го науча от социалните медии, защото никога не е и мало съмнение, че министерството на културата застава твърдо зад своите театри, включително зад Младежкия театър. Аз лично проведох около 2 часа разговор с директора на този театър преди около 2 седмици и се разбрахме. Включително при нас има положително становище, че не е отпаднала необходимостта. Единствената отпаднала необходимост, която аз виждам е от такива екстремни водения на диалог по социалните мрежи вместо да се разберем, както се опитахме да направим в личен разговор, каза Атанасов.
Как ще бъде решен въпросът, е в ръцете на Регионалното министерство.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.