72-годишна жена от Кюстендил стана жертва на телефонни измамници. Възрастната жена е дала близо 80 хиляди лева след обаждане от мъж, представил се за полицейски служител. Тя била убедена, че помага на органите на реда. Случаят е от 24 май, но жената подала сигнал едва вчера, съобщи БНТ.
В обедните часове на празничния 24 май, на 72-годишната жена се обадил мъж, който се представил за полицай. Непознатият поискал съдействие, за да бъдат задържани криминално проявени, извършващи телефонни измами. Час по-късно жената получила инструкции на мобилния си телефон, след което събрала наличните си пари и скъпоценности и ги оставила пред входната си врата.
„Споделя по-късно: „Да, знам, че има такива измами, да, знам, че е възможно да са хора, които ще злоупотребят, но аз исках да помогна. Даже беше в очакване да получи благодарност, че е оказала съдействие“, коментира Катя Табачка говорител на ОД на МВР-Кюстендил.
Откраднатото е на обща сума от над 80 хиляди лева. Полицията и прокуратурата резследват случая, но следа от парите и измамниците няма.
„Полицията не иска пари на ръка. Институциите не искат пари от гражданите, особено когато те са поискани по телефона. Това е гаранция, че те ще бъдат загубени“, предупреждава говорителят на ОДМВР-Кюстендил.
От полицията призовават младите хора да се чуват редовно с по-възрастните си роднини и да ги предупреждават за опасностите от обаждания от непознати.