„Всички хора, които са ваксинирани срещу коронавируса с две дози е добре да си сложат трета заради варианта „Омикрон“.
Това каза проф. Тодор Кантарджиев в „Тази събота“ по bTV.
По думите му това е особено важно за ваксинираните с „АстраЗенека“ – те трябва да сложат трета доза от иРНК препарат.
„Защитата от разболяване с две дози е около 20% за всички видове ваксини. При поставяне на трета доза, защитата от разболяване скача до 75-80%“, каза Кантарджиев.
„Омикрон“ се разпространява много по-бързо. Давам пример – на 1 декември той се появи в Лондон. До 14 декември 80% от всички инфекции се дължат на него“, каза още Кантарджиев.
Той посъветва хората да се възползват от ваксинирането на деца, тъй като препаратите са сигурни и предоставят добър имунен отговор. „Децата не боледуваха докато не дойде „Делта“ варианта“, каза Кантарджиев.
По думите му можем да различим грип и коронавирус много лесно. При коронавируса развитието на болестта е в няколко дни, докато грипът ни поваля за около два часа.
Грипната вълна
„Миналата година нямаше сезонен грип в Европа заради коронавирусните мерки. Тази година, обаче, има. Хубавото е, че грипната вълна едва ли ще е много висока, защото все още имаме противоепидемични мерки“, каза професорът.
Той посъветва всички над 65-годишна възраст да се ваксинират срещу грип, ако вече не са.
Той допълни, че няма повод за притеснение от това, че коронавирусът и грипът ще се припокрият.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.