Два храма със сходна съдба влязоха в новините тази седмица – църквата „Св. Кирил и Методий“ в Свищов и римокатолическият храм „Рождение на Блажена Дева Мария“ в град Белене, пише Двери.бг.

Голямото земетресение във Вранча през 1977 г. нанася сериозни щети и на двете сгради.
Тази седмица стана ясно, че храмът в Белене е отличен в конкурса „Сграда на годината – България, 2021 г.“ заради извършения мащабен ремонт. Църквата получи специалната награда в категория: Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение.
Церемонията по награждаването се състоя на 15 декември в София и в нея участваха епископът на Никополска епархия монс. Страхил Каваленов, енорийският свещеник на Белене о. Паоло Кортези и архитектите, проектирали грандиозния ремонт на църквата: арх. Александър Генчев и арх. Иглика Люцканова. Инвеститор на проекта по укрепване и обновление на храма е Никополската епархия. Наградата беше връчена от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Конкурсът е под патронажа на Министерството и е учреден през 2002 г.
Православният храм „Св. Кирил и Методий“ в Свищов е построен през 70-е години на 19 в. Основните средства за строежа са осигурени от дарителя и на терена – Ангел Балабанов. Той предоставя сумата от хиляда австрийски жълтици, към която прибавят своята лепта и други местни жители.
Представителният храм е осветен от митр. Иларион Макариополски. Сградата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение, но е в окаяно състояние след земетресението през 1977 г. Храмът и дворът са запустели и заключени. Покривът на сградата е полуразрушен и без купол.
Тази седмица Великотърновският митр. Григорий, в чията епархия влиза Свищов, е дал благословението си да стартира процедура за възстановяване на историческата църква. Великотърновска митрополия е осигурила 50 000 лв. за подготовката на проект за ремонт и консервация на храма. Това ще даде възможност на местната власт да кандидатства по проект за реконструкция и благоустрояване на църквата. Предстои архитекти и други специалсти да изготвят необходимите документи, за да започне процесът по възстановяване на храма, което може да отнеме години.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.