При население от 6,5 милиона души в България има двайсет сиви кардинали, от които трябва да се освободим. Това е заявил премиерът Кирил Петков пред пред кореспондентката на Швейцарските радио и телевизия (SRF) Сара Новотни. В интервюто, цитирано от „Дойче веле“, Петков добавя, че корупцията отдавна е проникнала навсякъде, а той е трябвало да се коалира с бившите комунисти и с партията на шоумена Слави Трифонов, за да състави правителство. „Работим трудно заедно и бих си пожелал да бяхме по-конструктивни“, казва по този повод Петков, пише вестник „Сега”.
Той е коментирал и отношенията ни с Русия. „Който е корумпиран в България, често получава пари от Русия“, твърди премиерът пред SRF. „Ужасяващо е, че в Европа има толкова агресивен режим, който принуждава хората в Украйна да водят война“, осъжда той руската агресия.
В кореспонденцията от София се заявява, че главният прокурор у нас притежава огромна власт и на премиера ще му бъде много трудно да се освободи от него – не и без помощ от бившите комунисти, които обаче са част от проблема с корупцията. „В България главният прокурор не подпомага работата на правителството, той е част от стария корумпиран елит“, казва премиерът.
Най-голямата опасност за политическата съдба на Петков обаче произтича от това, че много българи едва свързват двата края: инфлацията достигна 14 процента, всичко поскъпва, оценява швейцарската медия.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.