Експозиция представяща интересни и любопитна факти от живота на академик Александър Божинов е подредена в изложбената зала на Исторически музей – Свищов, видя Актуално Свищов. Тя е под надслов „Свищов обича и помни Александър Божинов” и е посветена на 85 години от удостояването му за почетен гражданин на родния град.
Снимки, лични вещи – папионки, самобръсначки, палитри, бои, ваза, която е рисувал, лична кореспонденция включва изложбата. Експонатите са от фонда на ИМ-Свищов и на ХГ „Христаки Павлович”.
На 6 ноември 1936 година Александър Божинов става почетен гражданин на Свищов. Предложението затова идва от кмета Богдан Пенев.
Александър Божинов е роден на 24 февруари 1878 г. в Свищов. Баща му Никола Божинов е чиновник в Австрийската параходна агенция. Майка му Мария е сестра на Димитър Апостолов Ценов. През 1882 година семейството се мести в София. През 1902 година Божинов завършва Художествената в Мюнхен. През 1939 година е избран за редовен член на Българската академия на науките.
Като председател на Свищовската културна дружба в София спомага да се реализира завещанието на Димитър Ценов. По молба на първия ректор на свищовската Алма матер – проф. Димитър Бъров, изрисува стенописите в Академията.
„Стараех се да изобразя Свищов, защото го носех в кръвта си, защото пазя най-хубавите чувства към града, в който съм се родил”, пише акад. Александър Божинов.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.