32-годишният Иван Ганчев с усмивка споделя, че по документи е родом от Свищов. Едни от най-щастливите му спомени са от Вардим, родното село на майка му. Народният представител в 47-то Народно събрание пред Актуално Свищов.
– Господин Ганчев, вече сте депутат в 47-то Народно събрание. Проблемите и задачите, които си поставяте за решаване в парламента?
– В началото, бих искал да кажа, че за мен е огромна често, но и отговорност да бъда част от 47-то Народно събрание. Още по време на предизборната кампания усетих желание у всички български граждани, да се актуализират редица закони, с което да изпълним думата „справедливост” със смисъл и съдържание. Няма да се спирам на всички, но ще обърна внимание на Закона за лечебните заведения, както и подзаконовите и законовите нормативни актове, специално към него, с които се въведе търговията в българското здравеопазване. Това трябва да се промени. Има много примери в тази област…
– Дайте един или два?
– Болницата в Нови пазар, така и тази в Свищов са свиреп пример за тази огромна грешка. Нещо повече – Спешните медицински центрове, особено техните филиали в малките общини трябва да бъдат преоборудвани и „захранени” с кадри. Това е много важно. Спешните медицински центрове трябва да спасяват животи, а не да извършват транспортна дейност.
Уверявам Ви, че както аз, така и надявам се всички мои колеги, ще се потрудим да създадем перспективи за младите хора, добри условия за малкия и среден бизнес, както и достойни старини на нашите баби и дядовци. Последното може да се случи с промени в Кодекса са социално осигуряване. Сигурен съм, че ще направим така, че след Нова година да няма български пенсионер, който да живее под прага на бедност. Те не го заслужават!
– Юрист сте и как виждате идеята за съдебна реформа, ще има ли истинска съдебна реформа или поредни промени в текстове на закони?
– Темата за правосъдната реформа е изключително важна и обширна. Трябва воля и желание от всички тя да се случи. Всички знаят, че този главен прокурор трябва да се смени, системата също. Искам да обърна внимание и на нещо друго. Преди месеци се взе решение за реформа, която предвижда прекрояване на съдебната карта. По този начин редица райони съдилища ще престанат да съществуват. Моето желание е това решение да се преразгледа, в противен случай много българи ще останат без адекватно правосъдие.
– Представител в Народното събрание сте от БСП – Вашата диагноза, ще я бъде ли партията, създадена преди 130 години? След три поредни избори през годината тя вече е в ъгъла и се чуват коментари, че на следващите избори ще се бори за прескачане на 4% бариера…
– БСП я е имало, има я и ще продължи да я има! Искам всички социалисти да бъдат спокойни и да вярват, че пред нашата партия има бъдеще.
– Споделете повече за Вашата връзка със свищовското село Вардим, бихте ли го посетили и бихте ли работили за решаване на проблеми, поставени от жители на община Свищов?
Моят корен е от вардимския край. Майка ми е оттам. С огромна трепет очаквах летните ваканции, защото знаех, че ще ги прекарам там с добри приятели и роднини. И сега Вардим е мястото, което предпочитам, защото там успявам истински да „заредя батериите” и да се чувствам добре. С каквото мога ще помогна на този край. Проблемите, оставени след 12-годишно управление са много и идентични навсякъде.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.