Най-добрият български скиор в алпийските дисциплини – Алберт Попов, завърши по страхотен начин сезона. Той завърши на четвърто място в последния си старт – слалома от финалите на Световната купа във френския курорт Мерибел. Това е и най-доброто класиране на Попов до момента в кариерата му, пише вестник „Сега“.
В първия манш той завърши на 22-а позиция с време 45.81 секунди, като остана на 2:12 сек. след лидера Лукас Браатен (Нор). Великолепно каране във втория манш обаче осигури на Попов рязко качване в класирането. Той записа общо време 1:35.45 мин., като само 16 стотни не му достигнаха да се качи на подиума.
Победител стана норвежецът Атле Ли МакГрат с време 1:34.52 мин., следван от сънародника си Хенрик Кристоферсен (на 0.37 сек) и австриеца Мануел Фелер (на 0.77 сек). Попов завърши на 0.93 сек от победителя.
С днешното си второ място Кристоферсен си осигури малкия Кристален глобус в слалома с 451 т, като печели това отличие за трети път в кариерата си. Втори Мануел Фелер с 361 т., а трети – МакГрат с 348 т.
Алберт Попов завърши на 21-о място за малката Световна купа в слалома със 147 т. В генералното класиране българинът е 57-и.
До момента най-доброто представяне на българския скиор за Световната купа бяха две шести места в Шладминг през 2019 и 2021 г. Преди днешния старт в Мерибел Попов си бе поставил за цел да влезе в Топ 15 в това състезание.
Както е известно, той завърши на девето място в слалома на олимпийските игри в Пекин, което бе и най-доброто представяне на български спортист на най-големия зимен спортен форум.

Снимка: ЕПА/БГНЕС