ГЕРБ ще внесе вот на недоверие на кабинета „Петков“. Това обяви депутатът от партията Томислав Дончев на извънреден брифинг в партийната централа, пише вестник „Сега“.
Като мотив той посочи „провал в публичните финанси и икономическата политика“. В по-общ смисъл Дончев заяви, че правителството вече е неспособно да управлява. „На тази мъка трябва да се сложи край“, обяви той.
Присъедини се и колегата му Делян Добрев, който определи управлението като „некадърно, лобистко и корумпирано“. А депутатът Тома Биков заяви, че не могат да чакат политическата система да се поправи сама, и затова пристъпват към действие.
Вотът на недоверие ще бъде внесен утре. Десислава Атанасова – водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, заяви, че останалите формации в Народното събрание ще бъдат поканени да участват в публични консултации по инициативата. „Това ще е мерило за персоналната съвест на всеки“, допълни Томислав Дончев. Той зави, че предсрочни избори са по-малко лошото решение в тази ситуация.
Той изрази силен скептицизъм към възможността формацията му да участва в програмно правителство. Аргументът му беше, че няма да бъде ясно кой носи политическата отговорност при такава форма на управление.
Герберите изразиха увереност, че нито един от депутатите им няма да последва примера на отцепниците от ИТН.
ПО ПРАВИЛНИК
Според парламентарния правилник разискванията по вота на недоверие трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Ако герберите го внесат утре, както обявиха, това оставя обсъжданията за следващата седмица. След приключване на разискванията Народното събрание приема решение на същото заседание.
За приемането на вота на недоверие са необходими 121 гласа. Това означава, че на бившите управляващи ще са им нужни 62 допълнителни гласа от всички групи извън управляващата коалиция. След напускането на петима депутати от ИТН ще са необходими 20 гласа, 34 от ДПС и 13 от „Възраждане“. ГЕРБ, ИТН и “Възраждане“ имат общо 126 гласа.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.