Преди шест години Генчо Генчев и ГЕРБ, БСП, ДПС, обединение „Промяна“ дойдоха с големите обещания. Ето първото интервю на Генчев пред свищовска медия – вестинк „Дунавско дело“…
– Господин Генчев, първо честита победа и успешен мандат като кмет на община Свищов! Трудна и очаквана ли бе победата за Вас?
– Очаквана, да, защото доброто победи!
– За нея вероятно помогнаха и опонентите Ви на първия тур, които единодушно, след това, решиха да застанат зад Вас на балотажа?

– Да, всички заедно тръгнахме с една обща цел – промяна в управлението на община Свищов. И всички накрая спазихме това обещание, обединиха се около моята кандидатура. Смятам, че резултата е на лице. Благодаря на ПП ГЕРБ, на ПП ДПС и на Обединение „Промяна”.
– В замяна на тази подкрепа ще бъдат ли предложени ръководни постове в Общината на хората, които Ви подкрепиха?
Много важен и хубав въпрос ми задавате. Този въпрос ми задават всички национални медии. Аз не смятам, че всичко това се е случило заради даден пост. Винаги има някаква нотка, но аз в първоначалното си изказване, когато тръгнахме в тази битка заявих, че аз желая да управлявам широко коалиционно, надпартийно, а не партийно и да се получи този модел на управление какъвто беше през последните 16 години. Защото когато има идеи на повече партии нещата в Общината се случват.
– Имате ли все пак опасения, че ще бъдете зависим от хората, които Ви подкрепиха?
– Винаги има една нотка на съмнение. Но аз смятам, че съм човек, който отстоява своето в правото и името на хората!
– Работещите в общинска администрация са притеснени от предстояща чистка. Ще има ли наистина такава?
Защо го наричате чистка веднага Ви питам? Това не е чистка, а промени. Когато влезеш в един нов дом винаги сменяш мебелите, сменяш обстановката, интериора. Аз искам ясно и точно да заявя, че хора които са работещи, хора които са можещи, притежават нужните умения и опит и капацитет ще останат на работа. За поголовна чистка, за която масово се говори няма да има. Ще подобрим ефективността на управлението на нашата община.
– Какво ще бъде първото, което ще свършите като кмет на община Свищов?
Първото, вече го казах няколко пъти, е да видим дали всички училища са подсигурени горива за отопление през зимата. Да осигурим сол и пясък, машините да са в изправност за зимния период и влизаме в общинска болница. За мен тя е най-важната за момента, да видим тя в какво състояние е, за да можем да осигурим адекватно лечение на жителите на нашата община. Да си представим, че затворят пътищата към Велико Търново, Плевен и Русе, спасението е в нашата болница и ние трябва да направим да има нужните лекари, нужните екипи, които да окажат необходимата помощ.
– Господин Генчев, ясен ли е вече екипът, с който ще работите през следващите четири години, колко заместник-кмета ще имате и кои ще бъдат те?
– Нека спазим закона и положим клетвата, след това да седнем и проведем необходимите консултации. Да конструираме Общинския съвет. Все още не е ясен екипът. Ще бъдете потърсени средствата за масова информация и ще бъдат представени всички, които ще управляваме община Свищов.
– Все пак, Вие лично колко заместници искате да имате?
– Три са много, три са и малко. При всички случаи трима ще има, но нека спазим закона.
– Но няма да има раздуване както се заговори, че ще имате петима заместници за да удовлетворите подкрепилите Ви?
– Няма да има раздуване, напротив, ще има една реорганизация в структурите, да се видят кои от тях са работещи и кои не. Оптимизация на някои от структурите, особено, където нещо може да се свърши от по-малко хора. Трябва да правим икономии и да държим бюджета в цялата му цялост. Тази сутрин (интервюто е взето във вторник, б. авт.) имах възможност да разговарям с главния финансист на Общината Стефан Кирчев. Има няколко момента, които много силно ме притесняват, поемани са задължения, за които не е мислено, че после трябва да се покрият и продължат, защото трябва да има устойчивост на определени програми.
Александър ШАБОВ
Ноември, 2015

Снимка: авторът