Чрез врати и прозорци общината ще търси начини за развитието на община Свищов. Това заяви кметът Генчев на общественото обсъждане на Бюджет 2022. Като напрегнат бе определен от кмета, като той прогнозира и трудна година, особено ако няма актуализация. Кметът се оплака от отношението на правителството към общините, защото те били приемани като бастиони на ГЕРБ.
35 347 000 лева е бюджета за годината, стана ясно от представянето на Стефан Кирчев, финансист №1 на община Свищов. През 2021 година е бил 31,1 милиона като увеличението е резултат от увеличените заплати.
Тази година няма да се изпълнява богата капиталова програма, посочи още кметът Генчев. Ще се ремонтират санитарни възли на детска градина и ремонти в осем обекта в населени места от общината.
Бюджетът е реалистичен и ни дава възможност да се разполагаме според чергата си, коментира общинският съветник Ивелин Петров. Той попита при 50% демографски срив на населението сравнение с 2011 година какво се прави след десет години, да не бъде отчетен отново 50% стопяване на населението. Постави и въпроса за ефективното разходване на средства и даде два конкретни примера – улична маркировка, която е изчезнала „магически“ дни след полагането й на асфалта. Вторият за „ефективно“ харчене на пари бе за борбата с комари.
Въпроси постави и съветник Калин Костов. Той попита какво става с проекта за плувен басейн, който от години трябваше да е готов. Попита и нещо конкретно най-накрая ще стане ли през настоящата година в т. нар. индустриален парк, бившата казарма.
По традиция отговорите на кмета не съдържаха никаква конкретика на поставените въпроси.
30-на души присъстваха на общественото обсъждане, което се проведе в петък вечер от 17,30 часа. 5-6 бяха редовите граждани. Останалите бяха общински съветници и представители на кметската администрация.