Д-р Уаил Мохамед от две седмици с успех лекува травмите на футболистите на ОФК Академик. Връзката му с България е Тракийския университет, където завършва медицина. Професионалния му път обаче е с ред отбори от Северна Африка. Доктор Уили, както го наричат приятели е консултант и на националния отбор по художествена гимнастика за олимпиадата в Токио. Д-р Уаил Мохамед в интервю за Актуално Свищов.
– Съвсем в началото представете се?
– Казвам се Уаил Мохамед и съм дългогодишен лекар на първенеца на Судан Ал Хихал, в периода 2008 – 2018 година. Бил съм лекар на националния отбор на Судан, работил съм с всички младежки национални отбори, олимпийския. Консултирал съм националния отбор на Уганда, консултант и на АлЛахли – първенец на Либия. Известно време съм бил и консултант на футболистите на Катар.
– А как се оказахте в Свищов и сте вече и лекар на Академик?
– В Свищов и в Академик съм по покана на господин Христо Цветанов, президент на клуба. И по покана на моя приятел Росен Илков, старши треньор на отбора.
– Разкажете повече за своята работа и как помага тя на спортистите, в случая на футболистите?
– Работя от 2008 година върху методика първо на профилактика на спортни травми и повишаване качеството на футболистите – да издържат на напрежението, да издържат на тренировки. Всичко това по един или друг начин рефлектира върху тяхното представяне на терена. Работим по тази методика след нейното публикуване 2017 година – как действат вендузите при футболистите? Това е една статия изнесена на 26-та Международна конференция на ФИФА в Барселона. В нея представих след проучване върху 500 футболиста в Судан с най-различни травми – как вендузите участват в бързото възстановяване при 60% при травмираните играчи. В същото време създава много добра връзка между мозък и тяло и мозък и мозък…
– Обяснете за неспециалистите…
– Това повишава физическата готовност на футболистите. Голяма част от елементите на физическата готовност се контролират от мозъка – това са бързина, издържливост, промускулен балан, концентрацията на терена. И най-вече основните неща, които определят качествата на един играч – вземане на решение, изпълняване на финната моторика, командите на треньора по време на играта. Помагам и на треньорския щаб с това, че можем да осигурявам най-добрите на терена – намалявайки броя на контузените и треньорът има възможност да избира от най-добрите играчи в титулярния състав.
– Да разбираме, че всичко споделено се прилага?
– Тази методика е действаща – три години съм я прилагал с националния отбор на Судан. Стигнахме до финалите на Африканската купа, 15 години отбора на Судан не бе стигал до финалите. Класира се и за финалите на Арабската купа – успя да елиминира големи имена във футбола на Африка като Гана, Южна Африка, отборът се представи много добре и се изкачи с около 40 места в класацията на ФИФА.
– Всичко това звучи много добре, но преди седмици бе изпитано и от футболистите на Академик. Споделете впечатления, работете втора седмица с отбора?
– Да, втора седмица съм тук. Първият мач бе с отбора на Локомотив (Мездра), мачът с отбора на Спартак (Плевен) и утре е третата среща. Докато съм в България ще присъствам на всеки мач на Академик, като ще идвам два-три дни преди самата среща.
Първо, забелязах, че започват на намаляват оплакванията на футболистите. Второ, на мача със Спартак (Плевен) се видя повишената издържливост на играчите особено в последните десет минути.
Тази методика повиша концентрацията, а също и самочувствието на футболистите. По този начин те имат възможност да покажат на терена най-доброто от себе си. Какво правим? Повишаваме кръвоснабдяването на мозъка и по този начин центровете на мозъка работят с много високо качество и играчите избират най-добрите решения, давайки най-добрите команди до тялото. Подобряваме връзката между мозък – тяло, ако се забавят тези сигнали може да пропуснеш, въобще лошата преценка.
Тази методика дава голяма превенция на спортни травми, когато има добро кръвоснабдяване на мускулите, добра инервация на стави много рядко стават усуквания на стави, коляно и подобни травми. В заключение мога да кажа, че прилагайки тази методика може да снижим до минимум броя на футболистите с травми в отбора. От статистиката знаем, че се завишава броя на спортните травми в целия свят. Има травми, които все още създават трудност като диагностика и лечение.
– Характерното при тази Ваша методика са вендузите?
– Да, това са старите вендузи, които хората знаят и бабите са ги ползвали за всичко. Но има и голям разлика – иие започваме да слагаме вендузи и върху гръбначния стълб. Създава се вегитативно налягане, което освобождава натиска върху нервните окончания по този начин увеличаваме скоростта на предаване на импулси – инервацията. Ускорява се подаването на команди от мозъка до тялото, защото те минават през гръбначния стълб, където става забавянето на тези импулси.
– Вашата методика, начин на лечение само при спортни травми ли може да се прилага?
– Освен със спортни травми и всичко, което има връзка с болков синдром – ишиас, дискови хернии, инсулти, изтръпвания – т. нар. невропатии, хронични язви по краката, ръцете, шум в ушите. Това е основното – баланса при хората. Имам опит и с деца с аутизъм.
– Освен с футболисти работите ли и с други спортисти?
– Имах щастието да помогна с консултации отбора на България по художествена гимнастика преди олимпиадата в Токио. Помогнах при създаването на програма за момичета да превентираме проблеми, свързани с гръбначния стълб. Това е вина и на спорта – голямо напрежение на гръбначния стълб.
– Говорим за травми при спортисти – травмите само към по-възрастните спортисти ли са или и младите не са застраховани от тях?
– Травми има много. Не е правилно мисленето, че при деца и юноши няма травми, напротив има. Всичко, което се казва болка – това е проблем. Болки в коленете, болки в глезените – това са проблеми, които трябва да се решават, защото при натрупване на тези проблеми става сериозно. Когато футболистът навлезе в зрялата си възраст той е с контузии и проблеми, ако не е решавал болките навреме.
– Как се чувствате в Свищов?
– Много добре и благодаря на моя приятел Росен Илков. Голямо уважение и към хората тук, които ме приеха и се чувствам все едно, че от много години работя с тях. Обмислям за в бъдеще и по-продължителна работа с отбора. Надявам се футболистите да се възползват от моя опит и да бъда полезен за Академик.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.