Личен празник днес отбелязва бившият десен бранител на Академик, Дунав (Русе), Славия, ЦСКА, Берое и Левски (Кюстендил) – Зарко Мачев, пише Голове, метри, секунди.
Роден на 7 февруари 1967 година в село Ореш (от същото село е Анатоли Нанков, а от съседното – Българско Сливово са Цанко Цветанов и Сашо Ангелов), той е юноша на Академик (Свищов).
През 1986 година преминава в Дунав, а между 1989 и 1991 година защитава цветовете на Славия.
С екипа на Армейците е шампион на България през 1992 година и носител на купата на България през 1993 година. Титуляр е в паметните мачове с Ювентус в турнира за Купата на УЕФА през сезон 1994/1995 година.
Днес Мачев навършва 56 години.

  • Актуално Свищов припомня: Известният футболист от близкото минало, играч на ЦСКА – Зарко Мачев посети тренировка на Академик, Футбол 5, видя Актуално Свищов.
    Зарко Мачев е родом от свищовското село Ореш, юноша на „студентите“. Поводът за посещението на Мачев бе да наблюдава сина на своя племенник, който също следва именития си роднина и прави първи стъпки на футболния терен.
    След края на тренировката Зарко Мачев се снима с децата и треньорите, а от своя страна ОФК Академик дари своя бивш възпитаник със сувенирно шалче на клуба.
    Интересен факт от кариерата на Зарко Мачев е че е играл в един от паметните мачове на български отбори в Европейските турнири – победата на ЦСКА над Ювентус с 3:2. Тогава в редиците на „Старата госпожа“ блестят имената на Зидан, Дешан, Раванели и Виали. Бившият възпитаник на Академик има мачове и срещу Барселона, а в разцвета ни силите си е играл в ЦСКА и Славия и е записал мач за националния отбор на България.
    Най-малките възпитаници на Академик с интерес изслушаха разказите на Зарко Мачев, който е доказателство, че школата на „Академик“ е богата на история и има светло бъдеще.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.