Британският премиер Борис Джонсън каза, че мирните преговори за Украйна вероятно ще се провалят, като сравни преговарянето с руския президент Владимир Путин с преговаряне с „крокодил“, предаде Ройтерс, Дир.бг.
„Да водиш преговори с Путин – това е все едно да се пазариш с крокодил, който ти е захапал крака“, каза Джонсън, цитиран и от украинската агенция УНИАН.
Британският премиер предположи, че стратегията на руския президент е да се опита да завладее колкото се може по-голяма част от Украйна и да започне преговори от позицията на силата.
Що се отнася до украинския президент, според Джонсън Зеленски иска да изтласка руските войски от Източна Украйна, но е възможно и да се съгласи на преговори за Крим.
Британският премиер допълни, че е от жизненоважно значение Западът да продължи да снабдява Украйна с оръжия.
Той направи коментарите пред журналисти по време на полета си към Индия, където пристигна на двудневно посещение. Очаква се, че на срещите си с индийския премиер Нарендра Моди Джонсън ще се опита да го убеди да промени политиката си на неутралитет си по отношение на войната в Украйна, въпреки че както самият той признава Индия едва ли ще прекъсне дългогодишните си връзки с Русия.
Британският премиер предположи, че стратегията на руския президент е да се опита да завладее колкото се може по-голяма част от Украйна и да започне преговори от позицията на силата. Джонсън добави, че тази седмица някои световни лидери, включително и президентът на САЩ Джо Байдън, са откликнали на призива му да продължат да доставят оръжия на Украйна, включително артилерия, в момент, когато Русия засилва атаките си в източната част на Украйна.
Представители на Украйна и Русия не са разговаряли на четири очи от 29 март, а атмосферата около двустранните преговори се влоши заради украинските твърдения, че руски военни са извършили зверства в градчето Буча край Киев, посочва Ройтерс. Москва отрече тези обвиненията.
Британският премиер Борис Джонсън каза, че мирните преговори за Украйна вероятно ще се провалят, като сравни преговарянето с руския президент Владимир Путин с преговаряне с „крокодил“, предаде Ройтерс. Джонсън заяви, че да имаш работа с Путин е все едно „крокодил да ти е захапал крака“ и допълни, че е от жизненоважно значение Западът да продължи да снабдява Украйна с оръжия.
Британският лидер каза това по време на полета си към Индия, където пристигна на двудневно посещение. Очаква се, че на срещите си с индийския премиер Нарендра Моди Джонсън ще се опита да го убеди да промени политиката си на неутралитет си по отношение на войната в Украйна, въпреки че както самият той признава Индия едва ли ще прекъсне дългогодишните си връзки с Русия.
Джонсън добави, че тази седмица някои световни лидери, включително и президентът на САЩ Джо Байдън, са откликнали на призива му да продължат да доставят оръжия на Украйна, включително артилерия, в момент, когато Русия засилва атаките си в източната част на Украйна.
Представители на Украйна и Русия не са разговаряли на четири очи от 29 март, а атмосферата около двустранните преговори се влоши заради украинските твърдения, че руски военни са извършили зверства в градчето Буча край Киев, посочва Ройтерс. Москва отрече тези обвиненията.
В сряда говорителят на Външно министерство на Русия Мария Захарова заяви, че РФ иска преговори, но не е получила отговори на предложенията си към украинската страна, които е изпратила още на 15 април.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.