По-голяма част от българите ще бъдат у нас, а в чужбина ще бъдат около 60 000. 280 000 са пътуванията, които ще бъдат в България. Това са числата, които наблюдаваме в годината, в която Великден не е свързан с майските празници. Миналата година той беше свързан и първата десетдневка на май имахме над милион пътувания в България. Около 290 лв. ще струва пътуването на българина у нас, а в чужбина – над 400 лв. Това каза за Bulgaria ON AIR директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
„Имаме и 70 000 чужденци, които ще дойдат в България. За месеца ще влязат малко над половин милион чужденци в страната. През миналия месец бяха 440 000. Очакваме ръст на пътуванията към България, той ще е около 20,5%. Около 50 хиляди ще бъдат тези, които ще влязат от Русия, предходните години бяха между от 400 до 500 хиляди. Вече никой не мисли за „зеления сертификат“. Туристите още преди това доста пренебрежително се отнасяха към цялата ситуация. Дори да пътуваш до Африка, Азия – всеки трябва да бъде ваксиниран за нещо. Това не е нещо ново за туризма. Продажбата на PCR тестове се превърна в златна мина, абсолютен търговски интерес. Няма нищо общо с живота и здравето на хората“, допълни още Драганов.
Румен Драганов изтъкна, че повече от половината от украинските бежанци, които са останали у нас, не са в хотели.
„Тези, които са в хотели, е временна и доста скъпа мярка, защото срещу 2 400 лв., които получават двама души за една стая, те спокойно могат да си наемат апартамент, където и да било. Има забавяния с плащането на хотелиерите. А след като тези хора са минали през хотелите, на много от тях ще се наложи ремонт. Това е много по-различно от хората, които са туристи. Хотелиерите проявиха героизъм – нито им се плаща, но правят всичко възможно, за да ги обгрижват. За пръв път виждаме, че бежанците са доста доволни, подкрепят хотелиерите. А тези, които искат да останат по-дълго тук, искат да работят и да се устроят“, каза Драганов.