Двама 15-годишни ученици от Пловдив са задържани днес от служители на ГДБОП за подаване на сигнали за бомби в училищата, предаде БНТ. Момчетата са създали група в Телеграм, за да търсят последователи и от това да спечелят финансови облаги, съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Петър Тодоров. Общо осем лица сред тях и непълнолетни са задържани на територията на цялата страна за подадени бомбени заплахи в училищата.

В ранния следобед при специализирана акция на ГДБОП в пловдивския квартал „Столипиново“ беше задържан 15-годишен ученик, който по наши източници е от сирийски произход. След продължили часове претърсвания на жилището му, той бе изведен от униформените с прикрито лице и отведен в районното управление.

Любопитен факт е, че домът на момчето, заподозряно в изпращане на бомбени заплахи до училищата, е точно на гърба на сградата на полицейското управление в район „Източен“. От полицията разпространиха снимка на компютъра на момчето, на които се вижда, че лаптопът е оборудван с професионални геймърски подложки, както и професионален микрофон на стойка, подходящ за излъчване на записи в интернет платформи.

Задържан е и негов приятел, също на 15 години, с когото на 31 март са изпратили имейл до някоклко адреса включително до пощата на ГДБОП с предупреждение за поставени взривни устройства в училища в Пловдив Ямбол София и Бургас. Разследващите са изискали данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния имейл. Установено, е че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на електронното съобщение.

„Младежите обясняват, че са искали да регистрират такава група, в която да спечелят много последователи и която група съответно да им донесе някаква материална облага от тези последователи. Но това, което можем да изведем като извод от цялата дейност, която извършиха колегите е, че след понеделник и вторник, когато беше установена хакерска атака от източник извън нашата страна, от сряда нататък това стана като едно заразно явление и доста такива лица – непълнолетни и пълнолетни, се увлякоха по тази тенденция“, заяви Петър Тодоров, главен комисар на МВР.

Без връзка с тези две момчета в Пловдив, вчера е задържан и криминално проявен мъж, който също е подал сигнал за бомбена заплаха в едно от пловдивските училища. Също вчера в София заради киберзаплахи вече беше арестуван 17-годишен ученик. Все още обаче не е разкрит авторът на първоначалната хакерска атака, дошла от страна извън Европейския съюз. Наказанията, които заплашват лицата, подали сигнали за бомби, са глоба ог 5 до 15 000 лв. и затвор до 5 години.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.