Два проекта на община Свищов по програма Интеррег Румъния -България са избрани за създаване на филм като проекти за пример. Това стана ясно днес по време на посещение на представители на програмата в града, видя Актуално Свищов.

Първият проект е „Вашето здраве има значение! – Модернизация на болниците в Зимнич и Свищов. Съвместният проект по трансгранично сътрудничество, одобрен от Управляващия орган на програмата, е на стойност 1 494 719 евро. По проекта е доставен компютърен томограф и реаномобил от най-ново поколение. С новата техника се постигна осъществяване на комплексна и висококачествена диагностика, което е изключително важно за ефективността на свищовското лечебно заведение. Общата сума, която усвои община Свищов е в размер на 763 231.29 евро, от които 2% са собствен принос.

Целта на дейностите е свързана с разпространението на информация, свързана с успешните проекти на ниво програма. Идеята е да се даде прозрачност на инвестициите, направени от бенефициентите, както и да се покаже какво е било въздействието върху трансграничния регион спрямо тези инвестиции, каза Светослав Кьосев, експерт по управление на европейски фондове.

Радвам се, че управляващият орган на програмата в Кълъраш и Министерството на регионалното развитие на Румъния са избрали точно Свищов, където да заснемат извършените дейности, каза кметът Генчо Генчев. Жизненоважен е проектът за оборудването на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, допълни той. По думите му скенерът е наложителен апарат, без който лечебното заведение не можеше да съществува. Кметът съобщи и за проект на Общината за над 800 хиляди лева, с който ще се осигури техника за кризисния център в Овча могила.

Според управителя на болницата Илиян Венков компютърният томограф е сериозен компонент от диагностиката и лечението на пациентите. Допреди няколко години гражданите на Свищов са били насочвани за скенер в съседната община Белене, каза той. По думите му отделението е комплектовано с лекари, а апаратурата се развива в положителна насока.

Вторият проект е „Единни стандарти, повишена координация – обща сигурност“, реализиран съвместно от Свищов и румънския град Зимнич. Проектът, който е на обща стойност 989 404,57 евро.