До 10 ноември ще бъде извършен и прекият избор на постоянен лидер на социалистите, стана ясно на заседанието на Националния съвет на БСП, предаде Даниел Инков, репортер на БНР.

След като досегашният партиен председател Корнелия Нинова подаде оставка заради лошите изборни резултати, Зафиров като неин заместник обяви, че партията би подкрепила експертно правителство с мандат на победителите в изборите от ГЕРБ. Зафиров бе водач на листата на столетницата в 4-ти МИР – Велико Търново и ще представлява областта в новия парламент.

За председател на парламентарната група на БСП в новото Народно събрание беше избран Борислав Гуцанов, а не предложеният от Нинова Георги Свиленски.

БСП не подкрепя Калоян Методиев в парламентарната си група и го призовава да не полага клетва като депутат в 50-ото НС. Това е гласувано от Националния съвет на партията и единодушно прието със 107 гласа „за“, което задължава парламентарната група да спази решението. Бившият лидер на младежкото СДС беше в парламента, след като Корнелия Нинова отстъпи мястото си в 25-и МИР в София и избра да е депутат от Благоевград. Бившата вече лидерка направи това, въпреки че имаше решение от Изпълнителното бюро за обратното – тя да влезе от град София.

Промяната в БСП вече е в ход, се заявява в обръщение на Националния съвет на партията.

В общата позиция се заявява, че катастрофалните изборни резултати са причинени от разделението в БСП и лявото пространство и се отправя призив: „всички несправедливо изгонени, незаслужено обидени и изоставени“ заедно да се противопоставят на антисоциалните процеси, както и на: „ястребите и войнолюбците“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.