65 тестени изделия изработени от 42-ма участници участваха в юбилейното десето издание на Регионалния фестивал на българската погача в село Овча могила. Това съобщи за Актуално Свищов Любомира Петрова, секретар на община Свищов.

Фестивалът откри Нели Великова, председател на Народно читалище „Съзнателност – 1899“, която разказа за идеята и нейната реализация през годините.

Участниците се състезават в три категории – „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други“, където се включиха сладки изделия, като баници и сладкиши.

В категорията „Обредни погачи“ първо място получи Тодорка Колева от село Алеково. Второ и трето място не бе присъдено в категорията.

Първо място в категория „Съвременни погачи“ получиха Цветелина Павлова от Овча могила и Валентина Тодорова от село Деляновци, второ завоюва Младена Николаева от Алеково, а трета Ваня Тодорова от селото домакин.

В категорията „Други“ наградата за първо място спечели Маруся Кръстева от Морава, заедно с Искра Кирилова от село Алеково. Второ място получиха Маруся Методиева от село Стамболово и Мария Пеева от Алеково, а Росица Георгиева от Морава и Жана Ахмедова от село Овча могила си разделиха третото място.

Всички останали участници си тръгнаха с поощрителни награди. Освен кулинарния конкурс, фестивалът беше съпроводен от народна музика и танцови изпълнения от самодейците на читалището в село Овча могила.