Остава недоказано обвинението на зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов, че Татяна Дончева от ИБГНИ е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство, разказва вестник „Сега”.

Въпросният депутат е Радостин Василев – бившият председател на правната комисия в миналия парламент и кандидат-министър в неуспешния проектокабинет на Слави Трифонов. Тази вечер той гостува в предаването на Йорданов „Студио Хъ“ по ТВ 7/8, за да представи версията си за случая.

Василев разказа, че Дончева го е потърсила, след като е станало ясно, че ИТН няма да реализира кабинет. Насочила се е към него, вероятно защото го е познавала като колега адвокат, предположи той. Първоначално Дончева го е поканила на среща в нейния офис, но той е отказал и тя е дошла в неговата адвокатска кантора. Това е станало на 12 август привечер. Нито Василев, нито Йорданов обясниха защо са чакали толкова дълго, за да разкрият подобна случка. Василев подчерта, че край кантората му има охранителни камери, които са записали как Дончева пристига и как си тръгва.

Разоговорът си с Дончева Василев предварително е координирал с Йорданов. Срещата е продължила около 2 часа. „Изключително странен разговор, в който тя може би един час ми обясняваше колко огромно задкулисие има зад ИТН. Явно по този начин тя се опитваше да скъси дистанцията между нас, като ми обясняваше как г-н Трифонов е трубадур на мафията, сценаристите са тамагочита, как моето място като експерт на високо ниво не е там. Каза, че зад него стоят десетки лица, като се започне от Орлин Алексиев, Маджо, в миналото някакви кръгове на мултаците. Каза, че не знае откъде се контролира този център на задкулисието, но според нея има десетки хора, които контролират нашите решения. Насочи идеята, че лидера на ДПС г-н Карадайъ, който дърпал Слави от единия край на масата, Орлин Алексиев го дърпал от другия край“, твърдеше Василев.

Според депутата Дончева му е казала, че в ИТН има „петдесетина нормални хора, които могат да изземат функциите на сценаристите, защото те са лоши“. И развила пред него план, според който въпросните нормални хора трябвало да отстранят сценаристите от ръководството на партията, за да могат останалите формации да работят с нея. Другият вариант бил да се съберат 20-30 депутати от ИТН, които да гласуват за правителство, ако мандатът отиде при ИБГНИ.

За подкупа, който Йорданов твърдеше, че е бил предлаган, Василев обясни, че по време на разговора Дончева „драскала на едно листче“ и той видял, че на него било написано числото 500 хиляди. „Като адвокат не мога да кажа, че ми е предлагала подкуп“, побърза да уточни Василев. И допълни: „В момента, в който го видях, казах, че няма шанс с нас да стане подобно нещо.“

Снимка: ТВ 7/8

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.