Най-лошият сценарий с бежанците предстои, държавата трябва да се готви за голямата вълна. Това предупреди тази сутрин пред БНТ Диана Димова от фондация „Криле“ в Стара Загора, пише вестник „Сега“. Скоро, според нея, хотелите няма да бъдат достатъчни, а за стотиците българи, подслонили бежанци в дома си, ще се натрупат разходи за ток и др. В същото време институциите нямат много добра подготовка, сякаш изчакваме да видим дали ще дойдат към България, смята тя.
Все по-често у нас пристигат семейства и възрастни, на които са поверени грижите за някое дете. Майките не са имали възможност да се качат във влака, тъй като не е имало място за тях, разказа Димова. Тя призова органите по закрила да подготвят ясни процедури за тези случаи.
Държавната агенция за бежанците остава встрани от този проблем и показва институционална немощ. Те трябва да излязат на първа линия пред гражданите, призова Димова. До 2-3 месеца нещата ще станат сложни за настанените на външни адреси, затова трябва да има организация, структури и социални услуги, които да отговорят на нуждите на хората, предупреди тя.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.