Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. Това се разбра от изявления в събота сутринта на вицепремиера Калина Константинова и шефа на кризисния щаб Валери Рачев, пише вестник „Сега“. И до момента бе известно, че програмата е планирана до края най май, за да не се осуетява туристическия сезон по морето, където предимно са настанени украинците. Но липсваше категоричност в съобщенията на различните институции. В публичното пространство например вървяха хипотези, че плащането на 40 лв. на хотелиерите, благодарение на което се осъществява програмата, може да продължи в зимните курорти. Но от думите на Константинова и Рачев се разбра, че помощта се преустановява. В масовия случай това означава освобождаване на сегашните легла.
Хората ще бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и т.н. Практически ще могат да останат в сегашните хотели или да се настанят в нови като редови туристи, по общи цени, плащайки сами – където и както намерят свободни места. За някои хотели по морето, в Слънчев бряг например, се знае, че още при пристигането украинците са
предупредени, че ще трябва да се изнесат до 27 май.
А за Св. Св. Константин и Елена има сигнали в социалните мрежи, че трябва да освободят стаите още този уикенд. Хората там се чудят как да стигнат до Боровец. Реално хотелите действат според предварителните резервации. Възможно е, заради Великденските празници, още през тази седмица да има оживено разместване.
Рачев говори пред bTV. Той все пак каза, че и след 31 май  ще се съдейства на хората, но съобразно определени критерии. Обясни, че „помощта за настаняване и изхранване
ще се трансформира през наемането на работа –
помощ ще получават преди всичко тия, които се наемат на работа“. Рачев не даде подробности. Но през март се планираше украинците, които търсят работа, да бъдат подпомогнати с нощувка и храна в продължение на един месец, а останалите – за още 3 месеца. Вероятно имаше предвид точно тези стъпки. Рачев каза още, че в понеделник ще бъдат преведени 15 млн. лв. на хотелиерите. Това е първият транш за 40-те лева, макар вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да бе съобщил за плащане още през март.
Константинова пък даде интервю пред Нова телевизия. Тя също потвърди, че програмата приключва на 31 май.
Всичките тези промени, които вещаят хаос, се мотивират със стартирането на „втора фаза от мерките и нов подход“. Първите действия били кризисни и целели спешно посрещане и осигуряване на подслон. Във втората фаза щяло да се акцентира върху интеграцията на хората, включването им в социалния живот на България, а и съдействие за НПО и местната власт, действащи на терен. Всичко това звучи странно на фона на факта, че
тепърва се очакват нови вълни от хора,
които ще се нуждаят най-напред от подслон, и едва след време от интеграция.
В момента у нас има около 87 500 украинци. Рачев заяви, че се разработват различни варианти за притока. Но припомни вече съобщаваната цифра, че страната ни може да реагира адекватно при максимум 200 000 души.
МОШЕНИЧЕСТВА
И днес в социалните мрежи продължиха да валят сигнали и възмущения от посредници, които печелят на гърба на бежанците. Както „Сега“ писа, украински фирми ги подмамват да пътуват за България. На това се дължеше увеличеният поток миналия уикенд. „До лешоядите наречени туроператори…. Как е възможно да печелите пари на гърба на съсипани съдби от войната? Как е възможно да вземате между 150 и 250 евро на човек, само за това, че сте обещали пет звезден хотел? До всички изстрадани души: Ние настаняваме в хотели, които ни са дадени в самия ден! На нас никой предварително не ни дава хотели. Ние даваме само безплатни хотели!, се казва в едно от възмущенията на доброволците днес.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.