В населените места на община Ценово започна да се реализира мащабна програма, посветена на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Началото бе дадено от децата в Долна Студена, които станаха съпричастни към делото на будителя на българския дух. В инициативата се включиха Народно читалище „Пробуда“, Детска градина „Щастливо детство“ и Основно училище „Свети Климент Охридски“. Децата бяха запознати с родолюбивото дело на автора на „История славянобългарска“. От направената презентация малките палавници научиха много любопитни подробности за живота на Хилендарския монах, как е събирал помощи за Атонския манастир и е записвал всички данни, свързани с историята на родината му. Учениците се запознаха и с одата „Паисий“ на Иван Вазов, където се изгражда най-достоверния образ на родолюбивия българин. Във фоайето на читалището е подготвена експозиция, посветена на един от великите български будители.
Кулминацията за отбелязване на двете годишнини ще бъде в навечерието на Деня на будителите – 1 ноември, когато ученици от четирите училища в общината ще проведат викторина и ще представят програма за Паисий Хилендарски.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.