Малката цигуларка Калина Борисова дава сериозна заявка да стане поне толкова известна у нас и по света, колкото е и прочутият ѝ колега Васко Василев. Талантливото момиченце е родом от Свищов, но за щастие на пловдивската публика се мести в Града под тепетата заедно със семейството си. Това разказва сайтът Пловдив дейли бг.

Започва своя музикален път на 4-годишна възраст, като ученичка в класа по цигулка на Веселин Върбанов към „Младежки дом“ – Велико Търново. Малкото момиченце пътува 2 пъти седмично стотици километри от Свищов до Велико Търново, за да взема уроци по цигулка, тъй като в Свищов липсва институция, която да предлага подобни занимания за овладяване на инструмента.

Калина с усърдие научава тънкостите на струнния инструмент, подкрепяна от своите родители, които силно вярват в нея. Те откриват дарбата й още докато е съвсем мъничка. Детето се насочва само към цигулката, след като гледа видеоклип в социалните мрежи. Минавайки през времена на пандемия и онлайн обучение, тя не губи мотивация и интерес към инструмента и продължава ежедневните си занимания вкъщи.

Първата ѝ изява е по повод 24 май на сцената на „Младежки дом“ – Велико Търново, само три месеца след началото на обучението ѝ. Следват покани за участие в юбилейни събития и празници. Свири пред пълна зала на сцената на Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в Свищов по време на юбилеен концерт.

В Художествена галерия „Николай Павлович“, по повод празниците на Свищов, участва в камерен концерт редом с Рада Тотева (сопран) и Мариана Мирчева (пиано). По покана на Центъра за обществена подкрепа в Свищов радва детската публика, а по случай Баба Марта – и потребителите на Центъра за стари хора „Иван Рилски“ – Свищов.

През 2023 г. Калина е приета в първи клас в НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по цигулка на Евгения Ночева. Резултатите не закъсняват. Първата сериозна изява на Калина като възпитаничка на Музикалното училище е на 29 март т.г. в проекта „Музикални епохи“ на КласикАрт. В него струнният квартет на Софийската филхармония представя концерти с кауза на млади таланти. КласикАрт струнен квартет е в състав: Калина Христова (цигулка) – концертмайстор на Софийска филхармония, Галина Любенова (цигулка) – симфоничен оркестър на БНР, Евгения Бааджиева-Димова (виола) – пом. водач на виолите в симфоничния оркестър на БНР, Кристиана Алипиева-Михайлова (виолончело) – пом. концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония.

Калина има честта и отговорността да бъде солист и заедно с КласикАрт изпълнява “Тайната градина” за цигулка и струни от Ролф Ловланд на сцената на “Зала България” в София.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.