4-годишно момиченце пътува всяка седмица стотици километри от Свищов до Велико Търново, за да взема уроци по цигулка. Калина Борисова с усърдие овладява тънкостите на струнния инструмент, подкрепяна от своите родители, които вярват в нея.
Родителите на Калина открили нейната музикална дарба, още докато била съвсем мъничка. Детето се насочило към цигулката след като гледало видеоклип в социалните мрежи, разказва майка й Биляна Борисова.
” Аз бях сигурна, че ще се занимава с музика, от малка е много музикална. Тя постоянно пее, танцува, имитира някого…Съвсем случайно видя едно момиче в клипче във Фейсбук, много я хареса, слушаше я постоянно, после си пожела цигулка за рождения ден – истинска, защото преди това тя имаше играчка, която не можеше да свири”, споделя още тя.
Оказало се, че в Свищов музикалният педагог подготвя доста по-големи ученици, а най-близката школа, в която преподават цигулка на малки деца, е във Велико Търново. Семейството не се поколебало да изминава два пъти седмично общо 400 километра, за да развива таланта на Калина в Детската музикална школа в Младежкия дом.
С нея се заел преподавателят по цигулка Веселин Върбанов.
“Г-н Върбанов се съгласи да я приеме толкова мъничка…Всяка седмица пътуваме два пъти – в сряда и в събота, като в сряда след градина я взимаме, а в събота – сутринта, за да е по-свежа и по-енергична. Отначало се притеснявах дали тя няма да е изморена, особено в делничен ден, след градината, но тя, като види господина, и веднага влиза в час! Вече може да свири познати мелодии като “Джингъл белс”, коментира майката.
4-годишната ученичка бързо започнала да овладява струнния инструмент, уверява нейният учител.
„Още с първите уроци Калина показа, че е доста пъргаво и умно дете. Тя се справи с нотите достатъчно бързо за възрастта си, което означава че имала някаква подложка преди това! Също много бързо свикна с поставянето на пръстите и свиренето на четирите струни!“
Съвсем наскоро Калина с интерес изгледала и балета „Лешникотрошачката“ в Софийската държавна опера. Мечтата й е да стане виртуозна цигуларка, която да покорява международните сцени.

Ана МИНЕВА

Снимки: Кристиян МИНКОВ


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.