Подготвя се анализ за броя на общините в България, защото има твърде много общини в момента. Това заяви пред Актуално Свищов Настимир Ананиев – председател на комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание.
„Професор от Академията ни постави този въпрос, свързан и с темата, по която работим с колегата Терзийски – окрупняване на общините и областите. В момента подготвяме такъв анализ, защото в България има твърде много общини. През октомври, ноември, когато излязат данните от преброяването ще трябва да се прецени има ли нужда от толкова много общини. Освен това искаме българските области да отговарят на изискванията на Евростат, т.е. да могат да кандидатстват директно с проекти към Брюксел“, коментира депутатът.
„Хора ни подадоха сигнали за незаконни строежи, за които общината не е предприела конкретни действия. Ще проверим случаите, в цялата страна има много незаконни строежи и не се предприема нищо. Това е свързано и с промените в Закона за устройство на територията, които скоро излизат на дневен ред. Преди това се срещаме с браншови организации, които дават своите предложения, както и граждани. Предстои сформирането на работна група, която да изготви промените, които ще бъдат внесени в Народното събрание“, допълни Ананиев. Той съвместно с Йордан Терзийски и Димитър Ташев проведоха приемна с граждани на Свищов.