Всички училища и детски градини на територията на община Ценово се включиха в първия национален ден на четенето. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Организаторите от фондация „Четене“, фондация „Детски книги“ и сдружение „Книги за четене“ предложиха събитието да премине под мотото „Четенето дава възможности“. Според организаторите статистиката сочи, че в момента в България има 44% функционално неграмотни хора. А това означава, че те имат слаби умения за боравене, анализиране на информация, не могат да формират критично мислене, което е в основата на едно силно гражданско общество.

„Поставяме началото на Деня на четенето с надеждата той да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява не само децата, но и възрастните за важността на четенето“, сподели при откриването Камелия Леонова – директор на ОУ „Христо Ботев“ в Ценово. Тя изтъкна, че денят на четенето ще се превърне в Седмица на четенето. През следващите дни съвместно с местното читалище се подготвят поредица от инициативи, посветени на 110-годишнина от рождението на Асен Босев.

В залата, където бяха събрани децата от начален етап, бе поставен плакат с надпис „Дете, което чете, ще се превърне във възрастен, който мисли“. Гостите на събитието – преподаватели, детски учители и читалищни работници прочетоха откъси от любими детски книги. Повечето от децата носиха някои от любимите си книжки с приказки. Те се включиха в инициативата като акцентираха предимно на басните и поговорките.

Инициативи, свързани с Деня на четенето, се проведоха в Караманово, Долна Студена и Новград. Залата на читалищната библиотека в Караманово се огласи от детска глъч. Повечето от учениците са редовни посетители и отлично познават рафтовете с книги в детския отдел. Децата от трети и четвърти клас, водени от Емилия Василева, прочетоха две приказки. Третокласниците си разпределиха ролите от „Добрите стопани“. По-големите се запознаха с „Лъв и човек“. Всички деца си тръгнаха с книжка под ръка като обещаха веднага да ги прочетат. Библиотекарите от Новград посетиха детската градина, където прочетоха приказката „Червената шапчица“. Малко по-късно възпитаници на местното училище посетиха библиотеката. В Долна Студена също четоха приказки на децата от детската градина. Децата не само активно влязоха в ролята на героите, но изключително успешно продължиха приказките.

Подобна инициатива в Германия се провежда почти двадесет години.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.