Шефът на Антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, съобщи пред bTV премиерът Кирил Петков, пише вестник „Сега“. Той предположи, че оставката на Цацаров от вчера и това, че днес му се отнема правото да получава класифицирана информация, е съвпадение. „В противен случай той е знаел предварително“, заключи Петков, като уточни, че достъпът на Цацаров е отнет вследствие на контрол за надеждност. Шефът на КПКОНПИ е бил обект на „сериозна работа“ от ДАНС.
„За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция по високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна“, коментира още премиерът.
Цацаров остава без допуск, защото ДАНС приема, че е неблагонадежден да борави с държавни тайни, научи „Сега“ от свои източници. Според тях конкретният повод е скандалът ЦУМ-гейт. Той гръмна през 2017 г., когато се разбра, че бизнесменът Георги Гергов, който бе член и на БСП, е бил домакин в офиса си в ЦУМ на среща на Цацаров, по това време главен прокурор, с издателя на „Сега“ и собственик на „Овергаз“ Сашо Дончев. Дончев разкри, че по време на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск, за да промени редакционната политика на „Сега“ и тя да стане по-благосклонна към прокуратурата. По време на разговора Цацаров попитал: „Нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол?“. Цацаров отказа да дава всякакви обяснения за случката, като единствено натъртваше, че не е нарушил закона, тъй като не се е срещал с разследвани или подсъдими. Висшият съдебен съвет замете скандала, инспекторатът към него също не намери нарушения на Цацаров в случая.
Също днес Галина Захарова бе избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд, пише още вестник „Сега“. Тя получи 20 гласа при гласуването във Висшия съдебен съвет. За избора й стигаха 17. Така не се сбъднаха опасенията на редица магистрати и други юристи, че съветът ще бламира избора на Захарова, която бе номинирана за поста от колегите си от върховния съд. Последната фаза от процедурата е издаването на президентски указ за назначението.
Изборът на Захарова сплоти непримирими лобита в съвета, които обичайно са на нож по всяка тема. Сега обаче се оказа, че и главният прокурор Иван Гешев и председателят на ВКС с изтичащ мандат Лозан Панов са единодушни. Още преди избора правосъдният министър Надежда Йорданова, явно намеквайки за опасността Захарова да не бъде избрана, предупреди, че изборът е „тест доколко Висшият съдебен съвет е способен да изпълнява своите функции отговорно и в интерес на обществото“. Предсрочното прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет е една от заявките на новите управляващи.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.