В навечерието на поредните избори за парламент Актуално Свищов разговаря за политическата картина в града на Щастливеца и за нагласите на избирателите с Даниела Давидкова – възпитаник на СА „Д. А. Ценов”, специалност Финанси и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност Политология.
– Госпожо Давидкова, в навечерието на третите за годината парламентарни избори сме. В предходните два вота Свищов предпочете промяната. Според Вас това оценка за управлението на местно ниво от последните шест години ли е?
– Това е протестен вот за нищоправенето и летаргията на местно ниво. За съжаление през последните 6 години не виждам нищо градивно, което да се е случило в Свищов с изключение на постиженията на ученолюбивите ни деца и учители и спортните постижения на младежките клубове. От страна на бизнес и поминък на местните хора нищо не се случи. В родният ни град за съжаление са останали само възрастните ни родители, работещите в държавна и общинска администрация и хората, които имат все пак някаква работа и то за незавидна заплата.
От високопарните проекти за „Индустриален парк”, „Дунав мост 3” и „Цветя и рози след изборите” се реализира само третия проект /поздравления за градинарите, които правят града ни красив/. Така че съгражданите ни е логично да искат поне някаква промяна и се надявам, че и на предстоящите предсрочни парламентарни избори да гласуват за формациите на промяната. Не виждам обаче никаква активност от страна на свищовските кандидати в предизборните листи. Ще имаме ли изобщо кандидат-депутати от Свищов?
– Как тълкувате смяната, свалянето на доверие, на общинския лидер на ДПС Бедри Алиев, който обаче остана заместник-кмет?
– В буквалния смисъл го разбирам по следния начин „Много поразии си сътворил и се налага да предприемем някакви действия, за да ограничим щетите, но понеже знаеш твърде много, ще те оставим на „хранилка”, защото ако си отвориш устата – всички ни ще завлечеш.”
– Да погледнем и БСП-Свищов. От една година партията има нов местен партиен лидер, който също е заместник-кмет на Генчев и който загуби два поредни вота. За 14 ноември „Позитано” 20 спусна двама свищовлии пряко главата на местната и областната структура. Това дали е опит да се спаси местната структура и знак, че се иска смяна на местното ръководство или просто да се направи нещо?
– Поздравления за двамата свищовлии, които имаха куража и доблестта директно да се обърнат към „Позитано 20” и да заявят желанието си за присъствие в листите на 4 МИР. Ако стояха и чакаха на местно ниво да ги включат, то нищо нямаше да се случи. Летаргията в местната структура е очевадна. Не виждам и никаква активност на политолозите в БСП – Свищов. Никаква местна програма за агитация. Все още няма и „дарителски” посещения и срещи с пенсионерските клубове. Все едно „изборите не чукат на вратата”. Няма да му е лесно на г-н Божанков като водач на листа. Всички явно разчитат и чакат наставления от „Позитано 20”.
– Какви са настроенията на свищовлии, дали ще излязат масово на изборите на 14 ноември? Прогнозата Ви – да очакваме ли пореден наказателен вот срещу кмета Генчев и партиите, които го подкрепят?
– За тези избори не очаквам свищовлии, които живеят извън Свищов да се приберат в родния град, за да гласуват /за разлика от предишни избори/. От постоянно живеещите в града очаквам да гласуват активно тези, които са на общинска или държавна работа и техните роднини. Надявам се и на гражданската съвест и на съгражданите ни, които не са на „хранилка” да намерят време и желание да пуснат по една бюлетина „за Промяната”, иначе пак ще е същата летаргия и нищоправене. Личното ми обръщение към свищовлии е да отложат ходенето на лозе, за да претакат виното и зелето за друг ден, а на 14.11.2021 г. да отидат да гласуват. Не бива да е все така.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.