На изборите „2 в 1“ следващата седмица няма да се допусне отчитане на гласове от несертифицирани машини – така говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов коментира обвиненията на ГЕРБ, че в държавния склад при закупените 1600 устройства за вота са допълнително докарани още 228, които не са поръчвани от ЦИК. Томов успокои, че изборите няма да бъдат компрометирани, както по-рано днес заяви Бойко Борисов, пише Дир. бг.
„От гледна точка на изборния процес няма нищо притеснително. Кой и защо е внесъл тези машини, той трябва да си обяснява. Централната избирателна комисия няма да допусне да се използват несертифицирани устройства“, категоричен беше Томов, цитиран от БНР.
Той гарантира, че въпросните 228 машини, които не фигурират в договора на ЦИК със „Сиела Норма“, няма да влязат в употреба. „Дори, ако се взети с цел примерно, да заменят повредени устройства или нещо такова. Без разрешение на ЦИК и проверка на тези устройства, те не могат да бъдат използвани“, каза Томов.
Въпросните 228 устройства се съхраняват в същия склад, като от фирмата са уведомили ЦИК, че допълнителните устройства са собственост на производителя „Смартматик“ и ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия и за други дейности.
В четвъртък заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов докладва по същия въпрос на заседание на Комисията.
„Твърдят, че тези устройства са собственост на „Смартматик“ и ще се използват за различни цели – демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия, и сервиз, и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела“ , несвързани с изборите в България, заяви в четвъртък зам.-шефът на ЦИК Емил Войнов.
Тогава предложи Комисията да изпратиписмо до „Сиела Норма“ с копие до ГД „Жандармерия“, Специални операции за борба с тероризма, с което да ги уведомим , че специализираните устройства, които не са част от Договор номер 38, следва да се складират в обособен сектор от склада на „Карго Партнер“ и да не се допуска разпечатването им.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.