Пореден жест на благотворителност организира НЧ „Христо Ботев“ в Новград. Всеки ден до началото на март пред сградата на читалището ще се организира базар на мартеници, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Благотворителната кампания протича под мотото „Мартеница купи и добро направи!“. Червено-белите символи на настъпващата пролет са ръчно изработени от читалищните работници. Досега под сръчните ръце на двете служителки са изработени повече от 400 мартеници като кампанията по изплитането им продължава с пълни обороти. Събраните средства ще бъдат предоставени на родителите на Нурджихан Басриева. Двегодишното момиченце е родено с множество малоформации в областта на сърдечно-съдовата система и вътрешните органи. Досега детето е претърпяло пет изключително сложни и продължителни хирургически интервенции. Със сигурност предстоят още две операции, за да приключи първият етап от лечението на момиченцето. Операциите се извършват в болница „Пирогов“ в столицата. Досега родителите на детето не са се обръщали за помощ към никого. Независимо че хирургическите интервенции се поемат от Здравната каса, са необходими много допълнителни финансови средства за консумативи и за пътуване. Досега младото семейство не се е обръщало за помощ към институциите, независимо че само бащата е на работа. Родителите на Нурджихан все още не са открили дарителска сметка за лечение на първородното си дете, така че събраните средства от продажбата на мартениците ще бъдат от голяма полза.
„Инициативата ни да подкрепим Нурджихан ще се разпространи във всички населени места на община Ценово. Към благородната инициатива ще се присъединят читалищата, които ще организират щандове“, уточни Десислава Симеонова – секретар на читалищното настоятелство в Новград.
В превод на български името на двегодишното момиченце означава слънчев лъч. Организаторите на благотворителната кампания се надяват повече хора да се включат в инициативата и наистина лъчът на надеждата да изгрее за Нурджихан и семейството й.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.