Решението на Народното събрание, което ангажира правителството с предоставяне на военна помощ за Украйна, е противоконституционно и е груба намеса в прерогативите на изпълнителната власт. Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия. Формулировката „военна“, а не „военно-техническа“, включва и жива сила, ако се наложи, обърна внимание конституционалистът.
„Доколкото Конституцията е категорична, че общото ръководство на Въоръжените сили се осъществява от правителството, а не от парламента. При това е сбъркана самата логика – ние натоварваме правителството да води преговори с друга страна, а другата страна да определи от какво има нужда и ние да изпълним волята на другата страна. Струва ми се, че прекалиха и прекрачиха границата на конституционната рамка“, отчете конституционалистът.
Продължава практиката парламентът да се изживява като конвент от времето на „Якобинската диктатура“ в революционна Франция, заяви още професорът по конституционно право.
„Парламентът смята, че едва ли не, държи всички лостове на властта и всички нишки на управлението – един всекомпетентен орган, и не си дава сметка, че има разделение на властите.“, напомни професорът. „Много удобно е на едни народни представители, вместо да си водят разговори за парламентарно правителство, да привиквате служебното и да му упражнявате парламентарен контрол. Служебното правителство не е длъжно да изработи законите по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още юристът.
„В тази ситуация, в която страната е връхлетяна от всевъзможни кризи, които се натрупват една върху друга, май на никого не му се управлява. Всеки осчетоводява бъдещи негативи от едно участие в управлението и буквално върви надлъгване кой ще извади въглените от пещта с голи ръце“, коментира Пламен Киров. Според него даденото от президента време за консултации и постигане на съгласие за формиране на правителство е било „изтълкувано по доста превратен начин“ от политиците в парламента.
„Отговорността е споделена. В процедурата не участва само президентът, участват и парламентарно представените политически партии. Те са актьорите в този политически театър“, каза проф. Киров. По думите му политическите разговори е трябвало да започнат „от нощта на изборите“.
„На мен ми е странно – тези вопли в медиите как те не искали да си говорят. Може би трябва да включим патриарха в тези консултации, та по някакъв начин да ги усмири и да ги накара да си продумат някаква блага дума помежду си.“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.